Na vzhodu Afganistana ubitih osem vojakov Isafa

V spopadih na vzhodu Afganistana je bilo ubitih osem vojakov mednarodnih sil Isaf in še dva afganistanska vojaka, je danes sporočilo poveljstvo Isafa v Kabulu.

Objavljeno
04. oktober 2009 14.34
An.B./STA
An.B./STA
Kabul - V spopadih na vzhodu Afganistana je bilo ubitih osem vojakov mednarodnih sil Isaf in še dva afganistanska vojaka, je danes sporočilo poveljstvo Isafa v Kabulu. Do incidenta je prišlo v provinci Nuristan, vojaki Isafa pa so v sodelovanju z afganistanskimi vojaki kljub žrtvam uspeli poraziti napadalce, so še sporočili iz Isafa.

 

Ameriška vojska je nato sporočila, da so bili v napadu ubiti ameriški vojaki, šlo pa je za "kompleksen napad" iz lokalne mošeje in bližnje vasi na ameriške in afganistanske sile. Napad so odbili, napadalcem pa zadali hude izgube, je še sporočila ameriška vojska.

 

Na vzhodu Afganistana v zadnjem času prihaja do porasta nasilja, talibanski uporniki pa naj bi vse bolj pridobivali na moči. Poleg tega pa na območju prihaja tudi do medplemenskih bojev.

 

Današnji napad je bil najbolj smrtonosen v zadnjih nekaj mesecih za približno 60.000 ameriških vojakov v deželi pod Hindukušem. Do njega pa je prišlo tudi vsega en dan po napadu talibanov, v katerem je bilo ubitih pet ameriških vojakov.

 

Samo letos je v spopadih v Afganistanu, ki se vse bolj krepijo, padlo že 387 tujih vojakov, navaja spletna stran icasualties.org, ki spremlja žrtve v Afganistanu in Iraku. Letošnje leto je tako že postalo najbolj smrtonosno leto od začetka invazije v Afganistanu in padca talibanskega režima konec leta 2001.