Na zasedanju VS ZN tudi Ahmadinedžad?

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad bi se rad udeležil zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, ko bo ta razpravljal o iranskem jedrskem programu.

Objavljeno
11. marec 2007 13.07
Ahmadinedžad: nobena sila ne more preprečiti Iranu, da bi sam izdeloval jedrsko gorivo
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad bi se rad udeležil zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, ko bo ta razpravljal o iranskem jedrskem programu, da bi osebno branil pravico iranskega ljudstva do miroljubne jedrske tehnologije. Kot je povedal tiskovni predstavnik iranske vlade Golam Husein Elham, je Ahmadinedžadov cilj braniti interese Irana.

Dodatne sankcije proti Iranu?

Stalne članice VS ZN in Nemčija se sicer še dogovarjajo o dodatnih sankcijah proti Iranu, ki bi jih tej državi naprtile zaradi nespoštovanja zahteve VS ZN, da Iran preneha izvajati svoj program bogatenja urana. Kdaj bo predlog resolucije o dodatnih sankcijah zrel za obravnavo v VS ZN, pa ni znano.

V skladu z Ustanovno listino ZN ima država, o kateri razpravlja VS ZN, a nima sedeža v tem telesu, pravico, da se razprave vseeno udeleži. Ahmadinedžad sicer odkar je leta 2005 zasedel mesto iranskega predsednika pred VS ZN še ni nastopil, dvakrat pa je na sedež ZN v New York pripotoval na zasedanje Generalne skupščine. ZDA so mu takrat sicer nerade izdale vizo, a so bile to dolžne storiti v skladu s svojimi obveznostmi kot gostiteljica sedeža svetovne organizacije.