Na zatožni klopi Hatamijevi pomočniki

V Teheranu so na zatožno klop poklicali tudi več pomočnikov nekdanjega iranskega predsednika Mohameda Hatamija, ki jim očitajo, da so vodili proteste po predsedniških volitvah junija in da so načrtovali državni udar v islamski republiki.

Objavljeno
25. avgust 2009 15.45
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Teheran - V Teheranu so na zatožno klop poklicali tudi več pomočnikov nekdanjega iranskega predsednika Mohameda Hatamija, ki jim očitajo, da so vodili proteste po predsedniških volitvah junija in da so načrtovali državni udar v islamski republiki.

Med približno 20 obtoženci, ki so jim danes začeli soditi, je tudi nekdanji minister in več drugih visokih politikov, pa tudi reformistični novinarji in akademiki, so poročali lokalni mediji. Po trditvah tožilstva so "v sodelovanju z zahodnimi mediji in kolonialnimi veleposlaništvi razburkali situacijo in zavedli privržence poraženih kandidatov, da bi izvedli državni udar".

 

Doslej so v Iranu pred sodišče že postavili okoli 140 ljudi, ki so sodelovali v protestih po spornih volitvah, na katerih je uradno zmagal sedanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Opozicijski voditelji z glavnim Ahmadinedžadovim protikandidatom Mirom Hoseinom Musavijem na čelu so ta sojenja že večkrat označili za zrežirane sodne procese, za priznanja obtoženih pa so dejali, da so bila dosežena z mučenjem. Med podpornike opozicije sodi tudi reformistični Hatami, ki je bil na čelu Irana med letoma 1997 in 2005.

 

V povolilnih protestih in spopadih z varnostnimi silami je bilo po uradnih podatkih ubitih okoli 30 ljudi, medtem ko opozicija govori o 69 mrtvih. Prijetih pa je bilo okoli 4000 ljudi, od tega pa jih je več sto še vedno za rešetkami, kjer so po navedbah opozicije tarče različnih zlorab in mučenja, celo ubojev.