Načelnik ameriške vojske proti homoseksualcem

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general Peter Pace, je izjavil, da podpira idejo o prepovedi delovanja homoseksualcev v vrstah vojske ZDA.

Objavljeno
13. marec 2007 12.58
Ameriški obrambni mister Robert Gates in general Peter Pace v Washingtonu predstavljata pentagonovo iniciativo za odpošiljanje 2200 dodanih vojaških policistov
Chicago - Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general Peter Pace, je v ponedeljek v pogovoru za časnik Chicago Tribune izjavil, da podpira idejo o prepovedi delovanja homoseksualcev v vrstah vojske ZDA. Ob tem je ocenil, da so homoseksualna dejanja "nemoralna".

Na vprašanje v zvezi z zakonom, ki so ga v ZDA sprejeli v času mandata predsednika Billa Clintona in ki homoseksualcem dopušča služenje v vojski, če svoje spolne usmerjenosti javno ne razkrijejo, je Pace dejal, da Pentagon ne bi smel "opravičevati" tega nemoralnega obnašanja. Gre za zakon, ki je dobil nadimek "nič se ne sprašuje, nič se ne prizna".

Nemoralna dejanja

"Menim, da so homoseksualna dejanja med dvema človekoma nemoralna in da jih ne bi smeli odpustiti. Ne verjamem, da politika, znotraj katere je mogoče biti nemoralen, na kakršen koli način služi ZDA," je poudaril Pace.

Omenjeni zakon, ki so ga sprejeli po žolčnih razpravah, ki so zaznamovale začetek Clintonovega mandata, homoseksualcem dopušča služenje voske, a pod pogojem, da zamolčijo svojo spolno usmerjenost. Na enak način zakon vodstvu vojske prepoveduje, da bi vojake spraševali o njihovem spolnem življenju.

Zakon je postal predmet novih razprav med administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha, kongresom in Pentagonom. Vojska ZDA pa medtem zaradi posredovanja v Iraku in Afganistanu potrebuje nove vojaške sile.