Načrt o nadzorovani samostojnosti Kosova

Posebni odposlanec Združenih Narodov za Kosovo Martti Ahtisaari bo na začetku februarja odpotoval v Beograd in Prištino, kjer bo predstavil obsežen predlog o prihodnosti Kosova.

Objavljeno
04. januar 2007 12.36
Martti Ahtisaari na tiskovni konferenci v Skopju
Dunaj - Posebni odposlanec Združenih Narodov za Kosovo Martti Ahtisaari in njegov namestnik Albert Rohan bosta na začetku februarja odpotovala v Beograd in Prištino, kjer bosta predstavila obsežen predlog o prihodnosti Kosova. Kot piše nemški časnik Presse na svoji spletni strani, so diplomatski viri na Dunaju v sredo sporočili, da bodo obema stranema predlagali "nadzorovano samostojnost", podrobnosti načrta pa morajo še dodelati.

Večji del načrta predstavljajo določila za varstvo srbskega prebivalstva na Kosovu, ki so jih izdelali v teku več krogov pogajanj na Dunaju. Načrt vsebuje tudi določila o kompetencah in sestavi mednarodne nadzorne skupine, ki naj bi nadzorovala izvajanje sprejetih ukrepov in določil.

Ahtisaari in Rohan bosta 26. januarja o predlogu razpravljala s članicami kontaktne skupine za Kosovo, ZDA, Rusijo, Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo in Italijo, dan za tem pa naj bi predlog predstavili tudi Generalnemu sekretarju ZN v New Yorku. Srbom in kosovskim Albancem bodo načrt predstavili začetek februarja, marca pa naj bi o njem odločal Varnostni svet ZN.

Srbska zaveznica Rusija, ki ima v VS ZN pravico veta, je že napovedala, da bo samostojnost Kosova podprla le v primeru srbskega pristanka. Srbija medtem vztraja na ozemeljski celovitosti države, Kosovo pa zahteva pravico do samoodločbe. Neimenovani visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je zato izjavil, da je potrebno razmisliti tudi o alternativah, če VS Ahtisaarijevega predloga ne bo potrdil.