Nad Damask z oskubljeno koalicijo

Britanska košarica najverjetneje ne bo zaustavil vojaškega posredovanja.

Objavljeno
30. avgust 2013 13.52
USA/
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Potem, ko je spodnji dom britanskega parlamenta včeraj zvečer odločno zavrnil britansko sodelovanje v mednarodnem vojaške posredovanju proti režimi sirskega predsednika Bašarja al Asada, se je koalicija dodobra zatresla, a iz Združenih držav še vedno prihajajo napovedi, da bo do posredovanja vsekakor prišlo.

Britanski parlamentarci so s svojo odločitvijo, da zavrnejo osnutek nezavezujoče resolucije o vojaški akciji proti Siriji (285 glasov proti posredovanju, 272 za), ki so jo podprli tako konservativni, kot laburistično poslanci, poskrbeli za veliko presenečenje in tako med drugim podelili tudi nezaupnico predsedniku vlade Davidu Cameronu, ki se je odkrito zavzemal za vojaško posredovanje. »Jasno je, da britansko ljudstvo ne želi vojaške akcije in vlada bo ukrepala ustrezno s to odločitvijo,« je po glasovanju povedal britanski premier.

Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so tokrat sledili javnemu mnenju, ki - podobno kot v Združenih državah - v veliki večini nasprotuje udeležbi Združenega kraljestva v »kaznovalnih« letalskih napadih na režimske cilje v Damasku in drugod v Siriji.

Washington se je zaradi britanske »spremembe načrta« znašel v hudi zadregi - enako velja za Francijo in tudi ostale članice koalicije. Američani so takoj po londonskem glasovanju sporočili, da se bodo sicer z Britanci, »svojimi najbolj tesnimi zavezniki, še naprej pogovarjali o Siriji.«

Britanski obrambni minister Philip Hammond je ob tem zavrnil namigovanja, da bo britanski umik iz mednarodne »vojaške ekipe« zaustavil načrtovani poseg proti sirskemu režimu, ki sicer v zadnjih dneh stopnjuje svoje napade na uporniške in predvsem civilne cilje. Tako so vladna letala na severu države bombardirala šolo in ubila dvanajst ljudi. Večinoma otrok. Britanska zdravnica, ki je pomagala preživelim, je ocenila, da je šlo za napada z napalmom.

V četrtek zvečer so se - najverjetneje zadnjič pred posredovanjem - na hitro sestali predstavniki držav članic varnostnega sveta Združenih narodov, a so bila nasprotovanja med njimi preprosto prevelika, da bi lahko sploh odprli razpravo. Rusi in Kitajci so že vnaprej povedali, da bodo pri morebitnem glasovanju o vojaškem posredovanju proti Asadovemu režimu, katerega velik »sponzor« so, uporabili pravico veta.

Inšpektorji ZN so v Siriji, ki jo bodo danes zapustili, že končali svojo delo. Njihov dostop do kraja napada je bil močno omejen. Zbrano dokazno gradivo je bilo poslano v več evropskih laboratorijev. Rezultati testov naj bi bili znani jutri.