Nad Mogadišem sestrelili belorusko letalo

V Somaliji že tri dni potekajo siloviti spopadi med uporniki in etiopskimi silami, ki podpirajo somalijsko vlado. Pri tem so uporniki nad Mogadišom sestrelili belorusko tovorno letalo.

Objavljeno
24. marec 2007 11.52
Truplo somalijskega vojaka na ulicah Mogadiša
Mogadiš - V Somaliji že tri dni potekajo siloviti spopadi med uporniki in etiopskimi silami, ki podpirajo somalijsko vlado. Pri tem so uporniki v petek nad Mogadišom sestrelili belorusko tovorno letalo. Kot je povedal tiskovni predstavnik somalijske vlade Husein Mohamed Muhamud, je letalo strmoglavilo, vseh 11 članov posadke pa je izgubilo življenje.

Sestrelitev letala, ki je v Mogadiš pripeljalo inženirje in opremo za popravilo drugega letala, ki ga je raketa zadela pred dvema tednoma, je dejanje, ki ga somalijsko ljudstvo in vlada ne bosta sprejela, je poudaril Muhamud.

Medtem so se v Mogadišu že tretji zaporedni dan nadaljevali spopadi med etiopskimi silami, ki podpirajo vlado, in uporniki. Gre za najhujše spopade, odkar je vlada ped tremi meseci ob pomoči etiopskih sil iz prestolnice pregnala Zvezo islamskih sodišč (UIC), ki je do tedaj nadzorovala večji del države. Najmanj 24 ljudi je izgubilo življenje, še več sto pa jih je bilo v spopadih ranjenih.

Pozivi k premirju

Predsedstvo Evropske unije je v petek izrazilo zaskrbljenost zaradi nasilja in obsodilo sestrelitev tovornega letala. Bojujoče se strani pa je pozvalo, naj nemudoma prekinejo s spopadi. Vlada naj v duhu narodne sprave ponudi roko vsem Somalcem ter pripravi kongres resnične narodne sprave, so svetovali.

V začetku meseca je sicer v državo prispelo kakih 1.500 vojakov Afriške unije, ki naj bi skrbeli za razdelitev humanitarne pomoči in stabilizacijo države. Njihovo delo temelji na resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki dovoljuje namestitev do 8000 vojakov AU za obdobje šestih mesecev. Resolucijo so sprejeli v skladu s 7. poglavjem Ustanovne listine ZN in dovoljuje uporabo sile. Iz mirovne misije AU naj bi se v prihodnosti razvila mirovna operacija ZN za dolgoročno ureditev razmer v državi, ki je brez delujoče vlade vse od leta 1991.

Med somalijskimi vladnimi silami in pripadniki Zveze islamskih sodišč (UIC) so decembra lani izbruhnili siloviti spopadi. Vanje se je vmešala Etiopija. Etiopski vojaki so vladnim silam pomagali prevzeti nadzor nad območji na jugu in v osrednjem delu Somalije, ki so bila pred tem pod nadzorom UIC. Prehodna vlada, ki uživa podporo ZN, je do takrat nadzorovala le mesto Baidoa.