Nadaljevanje procesa proti Gotovini, Čermaku in Markaču

Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije se ni strinjalo z obrambo obtoženih, ki je zahtevala opustitev vseh obtožb glede odgovornosti za vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Objavljeno
03. april 2009 15.59
Torek: V Haagu se je začelo sojenje trem hrvaškim generalom. Tožilec Tieger je dejal, da je eden od obtožencev, Ante Gotovina (na sliki med sojenjem), "načrtoval in vodil" operacijo Nevihta, katere cilj je bil "Srbe pregnati iz Hrvaške".
An. B./STA
An. B./STA
Haag - Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je danes zavrnilo zahtevo obrambe nekdanjih hrvaških generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača, naj zavrže vse točke obtožnice, ki trojico bremeni zločinov med in po operaciji Nevihta leta 1995. Proces proti njim naj bi se nadaljeval 28. maja.


Sodnik Alphons Orie je ocenil, da morajo vsi trije obtoženi odgovoriti na vseh devet točk obtožnice. Dodal je, da obstajajo zadostni dokazi, da je na območju, kjer je potekala operacija, šlo za "široko razširjen napad na srbsko civilno prebivalstvo", poročajo tuje tiskovne agencije. Orie je še dejal, da je več prič v procesu opisovalo plenjenja in požiganja s strani hrvaških sil v tej operaciji.


Skupna obtožnica 53-letnega Gotovino, 59-letnega Čermaka in 53-letnega Markača bremeni osebne in poveljniške odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta poleti 1995. Proces proti trojici se je začel 11. marca lani. Sojenje Gotovini, Čermaku in Markaču vodi tričlanski sodni svet, ki mu predseduje stalni sodnik haaškega sodišča, Nizozemec Orie, poleg njega pa ga sestavljata še zimbabvejska sodnica Elizabeth Gwaunza in latvijski sodnik Uldis Kinis.