Nadzor nad uporabniki interneta

Britanski Home Office bo od podjetij za komunikacije zahtevalo, da nadzorujejo uporabnike interneta. Predlog o spremembi zakonodaje med drugim obsega tudi nadzor nad spletnimi socialnimi mrežami.

Objavljeno
09. november 2009 17.40
Mo. B.
Mo. B.
London - Britanski Home Office bo od podjetij za komunikacije zahtevalo, da nadzorujejo uporabnike interneta. Minister David Hanson je nov predlog o nadzoru internetnih uporabnikov potrdil, kljub nekaterim nasprotovanjem s strani komunikacijske industrije, piše BBC.

Načrt za nadzor interneta med drugim obsega tudi informacije o tem, kako ljudje uporabljalo socialne mreže, kot je Facebook.

V Veliki Britaniji imata tako policija kot tajna varnostna služba zakonito pravico, da prestrežeta informacije potrebne za boj proti kriminalu, ki ogroža državno varnost. Vendar je zakonodaja zastarela, tako da lahko nadzorujejo le telefonske pogovore.

Zato so se odločili, da podprejo predlog o novi zakonodaji, ki bi komunikacijska podjetja prisila, da zbirajo in hranijo informacije iz več internetnih virov, kot so socialne mreže, klepetalnice ter igrice na spletu.

Minister je povedal, da ne želijo ustvariti vladnega arhiva podatkov, z novim zakonom bi komunikacijska podjetja prisilili, da beležijo in hranijo informacije o tem s kom uporabnik komunicira, ne pa vsebine pogovorov med uporabniki.

Projekt, s katerim bi britanske varnostne agencije lahko povezale informacije s posameznimi elektronskimi napravami, kot je prenosni računalnik, bi britansko vlado stal dve milijardi funtov.

Minister, ki skrbi za državno varnost, David Hanson, je povedal: "Informacije o komunikacijah so izredno pomembne za boj proti kriminalu ter varnost prebivalcev. Gre predvsem za zato, da je treba vzpostaviti primerno ravnotežje med zasebnostjo in državno varnostjo."

Britanski informacijski pooblaščenec Christopher Graham, ki skrbi za varnost zasebnih podatkov, se sicer strinja s nadzorom nekaterih informacij, ki jih policija potrebuje za svoje delo, vendar meni, da to ne opravičuje zbiranja vseh možnih podatkov, ki krožijo po internetu. "Novi predlog je korak k spremembi odnosa med državljanom in državo," je razložil Graham.