Nadzorne kamere v Zagrebu: veliki brat in 225 »otročičkov«

Mestna oblast: Gre zgolj in le za nadzor prometa

Objavljeno
19. december 2012 20.09
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Več kot dva milijona evrov je stal celoten projekt nameščanja 225 nadzornih kamer na 75 različnih lokacijah v Zagrebu. Prve so bile postavljene pred dvema letoma, zadnje pa te dni na Cvetnem trgu v središču mesta in pri fontanah poleg hrvaške narodne in univerzitetne knjižnice.

Mesto Zagreb prepričuje javnost, da gre zgolj in le za nadzor prometa in prometnih prekrškarjev ter posledično za povečevanje prometne kulture in spoštovanje prometnih predpisov. Navsezadnje je zagrebško mestno redarstvo zahtevalo od policije, naj jim prepusti nadzor tudi nad prepovedano vožnjo v križišča, ko so ta že »zabasana«. Mestni redarji pa tudi upajo, da bodo prav s temi kamerami – vsaka stane približno 8000 evrov – lahko nadzirali in preprečevali uničevanje urbanega pohištva in pročelij stavb, po katerih hrvaška mladina z bolj ali manj duhovitimi grafiti tako rada »izraža svoja mnenja«.

V začetku prihodnjega leta bodo na Hrvaškem začela veljati nova določila kazenskega zakonika. »Nameravamo spodbuditi državljane, da plačujejo kazni, saj jih ne plačujejo redno, izterjava pa še kar močno šepa. Pri tem pa ni najpomembnejše polnjenje proračuna, temveč korekcija njihovega vedenja,« je pred dnevi dejal pravosodni minister Orsat Miljenić. Napovedal je tudi možnost dogovora pred postopkom. Kot primer je navedel, da tisti, ki rišejo grafite, ne bodo šli pred sodnika za prekrške, če bodo priznali dejanje in sami popravili škodo na objektih. Postavljene nadzorne kamere pa jim bodo pri tem v precejšnjo pomoč. Res pa je tudi, da je hrvaška vlada šla »na roke« svojim državljanom, saj bo storilcem prekrškov omogočila številne ugodnosti, od tega, da bodo s takojšnjim plačilom plačali le polovico kazni, če jo bodo plačali v predvidenem roku, pa bodo morali v državni proračun nakazati zgolj dve tretjini kazni.

Ne glede na vse napovedi, da gre zgolj in le za zmanjševanje števila prekrškarjev, vandalizma ter preprečevanje prometnih gneč in prekrškov, pa prebivalci hrvaškega glavnega mesta le niso povsem prepričani, da gre res le za to. Ni jih malo, ki v pogovorih ali pa v različnih odzivih na spletu trdijo, da gre »pravzaprav za priprave na morebitne demonstracije, ki bi se utegnile dogajati na Hrvaškem zaradi razmer, v kakršnih se je znašla država«. S kamerami na toliko lokacijah po mestu, zlasti na trgih in tržnicah, pa je natančen vpogled v dogajanje dobila tudi policija.