Nadzorovana neodvisnost za Kosovo?

Varnostni svet Združenih narodov je začel napovedano zasedanje, na katerem naj bi posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Martti Ahtisaari razgrnil svoj končni predlog o statusu Kosova.

Objavljeno
04. april 2007 00.30
Vojislav Koštunica
New York - Varnostni svet Združenih narodov je nocoj začel napovedano zasedanje, na katerem naj bi posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Martti Ahtisaari razgrnil svoj končni predlog o statusu Kosova. Priprave za sejo so spremljali zapleti, kajti srbska delegacija na sedežu ZN v New Yorku je nasprotovala, da bi svoja stališča poleg premiera Vojislava Koštunice predstavil tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Za Sejdiua so našli kompromisno rešitev.

Srbski mediji trdijo, da VS ZN danes še ne bo sprejel nobene odločitve, Beograd pa tudi upa, da bo Moskva vztrajala pri stališču, da Ahtisaarijev predlog ni sprejemljiv brez njenega soglasja.

V obsežnem poročilu, ki spremlja predlog o statusu, Ahtisaari poudarja, da je po skrbni preučitvi kosovske zgodovine, sedanjih razmer v pokrajini ter na podlagi pogajanj beograjske in prištinske delegacije na Dunaju prišel do sklepa, da je edina sprejemljiva rešitev za Kosovo njegova neodvisnost, ki bi jo v prehodnem obdobju nadzorovala mednarodna skupnost.

Stališča Beograda bo na seji VS ZN pojasnil srbski premier Vojislav Koštunica, ki je pred odhodom v New York izrazil prepričanje, da "načelna podpora Rusije v VS ZN zagotavlja Srbiji ohranitev ozemeljske celovitosti in suverenosti države". Zavrnitev Ahtisaarijevega predloga bo omogočila začetek novega pogajalskega procesa z novim mednarodnim posrednikom, kar bo pripeljalo do sporazumne rešitve, je še povedal Koštunica.

Stališča Prištine bo na zasedanju VS ZN pojasnil kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Pred dnevi je zatrdil, da je 26. marec, ko je VS ZN dobil predlog rešitve statusa pokrajine, "zgodovinski dan za prebivalce Kosova". Sejdiu je pred odhodom v New York izrazil pričakovanje, da bo Kosovo v treh mesecih postalo neodvisno "ob blagem mednarodnem nadzoru". Povedal je še, da bo Priština aprila in maja močno okrepila diplomatsko dejavnost v smeri oblikovanja končnega statusa pokrajine.

Kosovski premier VS ZN poziva, naj podpre Ahtisaarijev načrt

Kosovski premier Agim Ceku je Varnostni svet ZN danes pozval, naj podpre predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, v katerem ta predlaga mednarodno nadzorovano neodvisnost te uradno še vedno srbske pokrajine. Srbska misija pri ZN pa je medtem protestirala, ker naj bi se današnjega zasedanja VS ZN, na katerem bo Ahtisaari razgrnil svoj končni predlog, udeležil kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Srbska delegacija na sedežu ZN v New Yorku je po pisanju srbskih medijev v protestnem pismu opozorila, da lahko Kosovo v skladu z resolucijo VS ZN 1244, sprejeto junija 1999, v svetovni organizaciji zastopa le tamkajšnja misija ZN (UNMIK). Današnjega zasedanja VS ZN se bo sicer udeležil srbski premier Vojislav Koštunica.

Po pisanju beograjskega dnevnika Politika naj bi se ZDA in Velika Britanija zavzemale, da bi članice VS ZN na zasedanju prisluhnile tudi stališčem Beograda in Prištine, ne le Ahtisaarijevim ugotovitvam. Kosovski mediji medtem poročajo, da le nekaj ur pred začetkom zasedanja še vedno ni jasno, ali bo Sejdiu danes kot prvi predstavnik Kosova dobil priložnost, da nagovori VS ZN.

"Ahtisaari bo VS ZN pojasnil, kaj je mislil in zakaj je predlagal neodvisnost za Kosovo kot edino izvedljivo, funkcionalno, praktično rešitev,"je medtem izjavil Ceku. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo članice VS ZN Ahtisaarijeve argumente podprle in čim hitreje sprejele ustrezno resolucijo in uresničile njegove predloge.

Usoda Ahtisaarijevega načrta v VS ZN je zaenkrat precej negotova. Stalna članica Rusija namreč podpira Srbijo, ki na neodvisnost Kosova ne pristaja, in je nakazala, da bi lahko uporabila veto, če interesi Beograda ne bodo upoštevani. ZDA Ahtisaarijev načrt podpirajo, nekatere članice Evropske unije pa so izrazile zadržke.

Pogovor s kosovskim premierom Agimom Cekujem si preberite v sredini tiskani izdaji Dela