Nafta za ljudstvo

Venezuela namerava nacionalizirati še zadnje štiri projekte proizvodnje surove nafte v porečju Orinoka. Tuje naftne družbe bodo kljub temu lahko ostale v državi.

Objavljeno
21. januar 2007 09.59
Venezuelski predsednik Hugo Chavez
Quito - Venezuelske oblasti nameravajo nacionalizirati vsaj 60 odstotkov donosnih naftnih projektov v porečju reke Orinoko. Gre za zadnje štiri projekte proizvodnje surove nafte v Venezueli, ki jih doslej še ni nadzorovala državna naftna družba Petroleos de Venezuela. Lani so venezuelske oblasti v obliki vzpostavitve skupnih podjetij z nacionalno naftno družbo pod svoj nadzor pridobile 33 naftnih polj v državi.

Venezuelski naftni minister Rafael Ramirez je pojasnil, da bo natančen pregled omenjenih štirih naftnih projektov vključen v poseben zakon, ki bo tamkajšnjemu predsedniku Hugu Chavezu in njegovi vladi omogočil, da to dejavnost upravlja z izdajo odlokov. Kot je znano, je Venezuela nacionalizacijo večinskega deleža v teh projektih najavila že sredi minulega leta, vendar s tujimi naftnimi družbami do konca leta ni uspela doseči dogovora.

Nacionalizacija večinskega deleža pomembnih naftnih projektov v državi ne pomeni izgona tujih naftnih multinacionalk iz države. Chavez je namreč obljubil, da bodo imele tuje zasebne naftne družbe z lastniškimi deleži v porečju reke Orinoko - to so britanski BP, ameriški Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, francoski Total in norveški Statoil - možnost sodelovanja pri projektih, a le kot manjšinski partnerji.

Minuli teden je Chavez ob najavi načrtov o nacionalizaciji elektroenergetskega sektorja napovedal, da imajo tuje družbe le dve možnosti; in sicer da pogoje sprejmejo ali pa zapustijo državo, ki je peta največja izvoznica nafte na svetu in navkljub ostrim sporom pomembna dobaviteljica nafte v ZDA.