Nagrada Saharov aktivistom arabske pomladi

Evropski parlament je nagradil pet arabskih aktivistov, posmrtno tudi Tunizijca Mohameda Buazizija.

Objavljeno
27. oktober 2011 16.19
Posodobljeno
27. oktober 2011 16.42
Branko Soban, zunanja politika
Branko Soban, zunanja politika
Nagrada za svobodo misli, ki jo podeljuje evropski parlament, je letos odšla v arabski svet. Prislužilo si jo je pet aktivistov arabske pomladi.

Med njimi posmrtno tudi mladi Tunizijec Mohamed Buazizi, ulični prodajalec zelenjave, ki se je decembra lani protestno sežgal v Sidi Buzidu in s tem pognal ljudi na ulice. Demokratično vrenje, ki se je začelo v Tuniziji, se je potem razširilo na malodane ves arabski svet. Nagrado, vredno 50.000 evrov, bodo podelili 14. decembra v Strasbourgu. Med nagrajenci so poleg Buazizija še egiptovska aktivistka Asma Mahfuz, libijski oporečnik Ahmed al Zubair Ahmed al Sanusi, sirska odvetnica Razan Zajtuneh in sirski karikaturist Ali Farzat.

Asma Mahfuz, 26, je ena od ustanoviteljic egiptovskega mladinskega gibanja 6. april, ki je januarja letos na spletnih straneh pozivalo Egipčane, naj pridejo na kairski Midan Tahrir. Vojaške oblasti so jo zaradi domnevnih žalitev tudi zaprle. Grozilo ji je vojaško sodišče, a so jo pozneje zaradi protestov izpustili.

Libijski disident Ahmed al Sanusi, ki je dopolnil že 77 let, je v ječi preživel kar 31 let, štiri več kakor nekdanji južnoafriški voditelj Nelson Mandela. Obsojen je bil leta 1970, zaradi poskusa atentata na Gadafija. V zdajšnjem narodnem prehodnem svetu skrbi za človekove pravice v osvobojeni državi.

Razan Zajtuneh, 34, je mlada sirska pravnica, ki jo je režim obtožil terorizma in da je plačana agentka tujih služb. Oblasti so zaprle več članov njene družine, tudi moža. Ustanovila je spletno stran o političnih zapornikih. Zato zdaj ne sme iz države. Njen rojak Ali Farzat, 60, je znan satirik in karikaturist, ki je doslej objavil že več kot 15.000 karikatur v sirskih, arabskih in drugih časopisih. Je oster kritik režima Bašarja el Asada. Zaradi posmehljivih risb na predsednikov račun so ga varnostne službe avgusta letos hudo preteple. V svarilo so mu zlomili obe roki. Zasegli so tudi vse njegove karikature.

Imena letošnjih nagrajencev je danes sporočil predsednik parlamenta Jerzy Buzek. Evropski parlament je z odločitvijo, da gre nagrada v roke aktivistom arabske pomladi, podprl dogajanje onkraj Sredozemlja in izpričal solidarnost z arabskim svetom. »To je priznanje tistim, ki spreminjajo zgodovino v naši neposredni soseščini,« je dodal Buzek.