Nagrada za priznanje Južnega Sudana umik zapornega naloga?

Uradni Kartum je namignil, da bi kot nagrado za sprejetje rezultatov o neodvisnosti Južnega Sudana mednarodno kazensko sodišče (ICC) umaknilo nalog za aretacijo predsednika Omarja al Baširja.

Objavljeno
10. februar 2011 12.37
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Kartum - Sudanski predsednik, ki ga Mednarodno kazensko sodišče obtožuje vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom v Darfurju, je na začetku tedna namreč sprejel rezultate referenduma o neodvisnosti Južnega Sudana, za kar je glasovalo 98,83 odstotka volivcev. Pred razglasitvijo končnega rezultata je predsednik al Bašir dejal, da rezultate referenduma pozdravlja, saj odražajo voljo prebivalcev. Kot je še povedal, bodo poskušali ohranjati močne vezi med severom in jugom. »Zavzemali se bomo za dobre odnose, ki bodo temeljili na sodelovanju.«

Varnostni svet Združenih narodov je sudanski vladi že včeraj čestital za njeno sodelovanje pri južnosudanskem referendumu o neodvisnosti, nakar je sudanski ambasador pri ZN Dafa Ala el Haj Ali Osman namignil, da bi v zameno za to lahko umaknili zaporni nalog. »Mar ne bi vaš ugleden in plemenit svet to nagradili z novo vizijo, vizijo, ki bi še enkrat razmislila o položaju junaka miru, predsednika al Baširja?« je dejal.

Mednarodno kazensko sodišče je zaporni nalog za al Baširjem izdalo marca 2009, in sicer zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med konfliktom v Darfurju, v katerem je po podatkih ZN umrlo okoli 300.000 ljudi, 2,7 milijona pa je moralo zapustiti svoje domove.