Najbolj črnogledi scenariji se niso uresničili

Silovit ciklon Yasi, ki je prizadel severovzhod Avstralije, ni povzročil takšnega razdejanja, kakršnega so se bale oblasti. Po prvih podatkih ciklon, ki je gosto naseljeno obalo dosegel malo po polnoči po krajevnem času, ni zahteval smrtnih žrtev ali poškodovanih.

Objavljeno
03. februar 2011 09.44
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Brisbane - Ukrepi, ki so jih po pisanju STA sprejele oblasti pred prihodom tropskega ciklona, so očitno zalegli. Med drugim so zaprli dve bolnišnici v turističnem mestu Cairns in evakuirali več deset tisoč ljudi. Iz nekaterih manjših krajev poročajo o veliki gmotni škodi, je pa ciklon prizanesel Cairnsu, izhodišču za izlete na Veliki koralni greben, saj je na poti do tja že oslabel. Veter je tam podrl več dreves in poškodoval nekaj zgradb.

Yasi, ki ga je spremljal veter s hitrostjo do 290 kilometrov na uro, je po pisanju STA kopno dosegel pri manjšem kraju Mission Beach, ki se nahaja sredi bogatega kmetijskega in turističnega območja, 180 kilometrov južno od Cairnsa na severu zvezne države Queensland.

Čeprav se najbolj črnogledi scenariji niso uresničili, je bil Yasi vseeno najmočnejši ciklon, ki je prizadel Avstralijo v zadnjih desetletjih, celo močnejši od ciklona Tracy, ki je leta 1974 dosegel Darwin in ubil 71 ljudi ter uničil 80 odstotkov hiš. Po jakosti ga primerjajo z orkanom Katrina, ki je leta 2005 prizadel New Orleans, še piše STA.