Najbolj iskan terorist praznuje abrahama

Privrženci ustanovitelja in voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna so danes preplavili islamistične spletne strani in najbolj iskanemu teroristu čestitali za 50. rojstni dan.

Objavljeno
10. marec 2007 19.57
Bin Laden je spet zagrozil
Kabul - Privrženci ustanovitelja in voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna so danes preplavili islamistične spletne strani in najbolj iskanemu teroristu čestitali za 50. rojstni dan. Kot zagotavljajo njegovi bližnji, je bin Laden še vedno živ, o tem pa so prepričani tudi v Washingtonu. Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 so ZDA sicer na njegovo glavo razpisale 25 milijonov dolarjev nagrade.

Bin Laden se skriva s pomočjo svojih privržencev

Kot je v začetku marca v videoposnetku zatrdil vojaški poveljnik talibanov v Afganistanu Mula Dadula, je bin Laden še vedno živ. "Ni še postal mučenik," je zatrdil v videoposnetku, ki ga je prejšnji teden objavila britanska televizija Channel 4. Pri uspešnem izogibanju številnim mrežam njegovih lovcev mu pomagajo tudi številni privrženci, je še zagotovil Dadula.

Tudi v Washingtonu si ne delajo utvar, da naj bi bil bin Laden mrtev. Občasno se tudi oglasi z video ali tonskim sporočilom, v katerem zagrozi z novimi terorističnimi napadi. Nazadnje se je tako oglasil julija lani po smrti vodje Al Kaide v Iraku Abuja Musaba al Zarkavija. Njegov video posnetek je bil sicer nazadnje objavljen oktobra 2004 pred predsedniškimi volitvami v ZDA, na katerih je znova slavil George Bush.

V Washingtonu zagotavljajo, da se vse sledi za njim vendarle še niso povsem ohladile. Po mnenju ameriške centralne obveščevalne službe (CIA) naj bi se skrival nekje v goratem območju na meji med Afganistanom in Pakistanom, kamor bodo zdaj poslali dodatne specialne sile.

Življenska pot Osame bin Ladna

Savdski milijarder, 17. izmed 52 otrok savdskega gradbenega magnata Muhameda Avada bin Ladna, naj bi bil rojen med letoma 1956 in 1958, po mnenju Interpola ravno 10. marca 1957. Na začetku njegova življenjska pot sploh ni kazala, da bo postal najbolj iskani terorist. Prelomnico v njegovem življenju je pomenila invazija Sovjetske zveze na Afganistan leta 1979. Leto kasneje se je odpravil v boj proti SZ in organiziral na tisoče prostovoljcev iz arabskih držav. To je predstavljalo zametek Al Kaide. V Afganistanu se je boril tudi ob podpori CIA, a je kmalu postal "črna ovca" zahodnih obveščevalnih služb, ki so se mu zatem odrekle.

Prvi resen udarec je ZDA zadal z bombnimi napadi na ameriška veleposlaništva v Keniji in Tanzaniji, v katerih je umrlo 224 ljudi, stal pa naj bi tudi za napadom na ameriški rušilec USS Cole v Jemnu. 11. septembra 2001 je Al Kaida izvedla enega najhujših terorističnih napadov, ko so teroristi ugrabljena ameriška letala strmoglavili v newyorška dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in Pentagon. ZDA in zavezniki so odgovorili z invazijo na Afganistan in strmoglavljenjem talibanskega režima. Toda velike nagrade jim za zdaj še ni uspelo dobiti.