Najdaljša sodba v srbski zgodovini

Vrhovno sodišče Srbije je včeraj nadaljevalo obravnavo pritožb 26 pripadnikov zemunskega klana, ki so zaradi zločinskega združevanja, umorov, ugrabitev terorističnih napadov skupno obsojeni na 465 let zapora.

Objavljeno
13. oktober 2009 10.35
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Beograd - Vrhovno sodišče Srbije je včeraj nadaljevalo obravnavo pritožb 26 pripadnikov zemunskega klana, ki so zaradi zločinskega združevanja, 18 umorov, treh ugrabitev in dveh terorističnih napadov skupno obsojeni na 465 let zapora. Na prvostopenjsko sodbo beograjskega posebnega sodišča je prispelo skupno 39 pritožb in trije odgovori na pritožbe republiškega tožilstva, obravnava pa bo predvidoma trajala do 23. oktobra.

Petčlanski sodni senat iz varnostnih razlogov zaseda v posebni sodni dvorani beograjskega okrožnega zapora. Sodba pripadnikom zemunskega klana je najdaljša v zgodovini srbskega pravosodja, obsega pa nekaj več kot tisoč strani. Sodni senat, ki mu predseduje Branislav Cvetković, bo o pritožbah glasoval in odločal za zaprtimi vrati.

Vrhovno sodišče lahko sodbe potrdi, delno spremeni ali pa v celoti razveljavi in vrne kazensko zadevo v ponovno sojenje. Z nedavnimi spremembami zakona o kazenskem postopku so namreč v Srbiji odpravili tristopenjski postopek za obsojene na maksimalne zaporne kazni 40 let zapora, tako da bodo imeli obsojeni, če bo vrhovno sodišče Srbije potrdilo sodbe, na voljo le še izredna pravna sredstva.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela