Najhitreje rastoča celina

Prebivalstvo Afrike bo kmalu preseglo eno milijardo. Čeprav v resnici nihče ne zna povedati, v kateri državi se bo rodil miljardti Afričan, pa ni nobenih dvomov o trendu, ki je temelj tako nagle rasti afriškega prebivalstva.

Objavljeno
01. november 2009 22.54
Matija Grah
Matija Grah
Ljubljana - Zdaj zdaj bo število Afričanov preseglo eno milijardo. Morda se je to že zgodilo. Pravzaprav je verjetneje, da se je že zgodilo - vsaj če za izhodišče vzamemo ocene Združenih narodov, iz katerih izhaja, da je na črni celini sredi lanskega leta živelo 987 milijonov ljudi, sredi letošnjega leta pa že 1010 milijonov.

Statistično nujno je, da število Afričanov letos preseže milijardo. A kljub statistični nujnosti, ki se zdi neizpodbitna, v resnici nihče ne ve povedati ne, v kateri od 53 afriških držav se je rodil milijardti Afričan, ne, kdo je ta deklica ali deček. Nobenih dvomov pa ni o trendu, ki je temelj tako nagle rasti afriškega prebivalstva: »Kljub ogromnemu številu prebivalcev Kitajske in Indije bo dejansko prizorišče rasti prebivalstva v prihodnosti veliko bolj Afrika kakor Azija,« napoveduje Gerhard Heilig, ki pri Združenih narodih vodi sekcijo za ocene in projekcije prebivalstva.

 

Prebivalstvo črne celine bo do sredine tega stoletja naraščalo hitreje kot katerega koli drugega dela sveta. V prihodnjih štirih desetletjih, do leta 2050, se bo podvojilo in preseglo dve milijardi. V nasprotju z njim bo prebivalstvo Kitajske stagniralo, njegova rast na indijski podcelini pa bo nizka, v povprečju le za tri milijone na leto. Zdaj na svetu živi 6,8 milijarde ljudi, do leta 2050 pa bo svetovno prebivalstvo predvidoma naraslo na 9,1 milijarde. Povedano drugače: sredi tega stoletja bo vsak peti Zemljan rojen v Afriki, torej Afričan.

 

Mnogi se sprašujejo, ali bodo predvideni demografski trendi črni celini prinesli blagoslov ali zgolj nova prekletstva. Nekateri si obetajo, da bo silna demografska rast privabila tuje investitorje in know-how in da bo podlaga razcvetu, kakršnemu smo bili zadnja desetletja priča v nekaterih delih Azije. Spet drugi opozarjajo na velikanske naloge, ki stojijo pred afriškimi voditelji, če bodo hoteli vsaj približno potešiti naraščajoče potrebe svojih sodržavljanov po hrani, delovnih mestih, šolah, stanovanjih ali zdravstveni oskrbi.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela