Najhujše medpalestinsko nasilje doslej

Na območju Gaze danes že tretji dan zapored poročajo o spopadih med privrženci vladajočega palestinskega gibanja Hamas in gibanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fatah.

Objavljeno
28. januar 2007 13.09
Gaza - Na območju Gaze danes že tretji dan zapored poročajo o spopadih med privrženci vladajočega palestinskega gibanja Hamas in gibanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fatah. Privrženci Hamasa izstreljujejo rakete na sedež policijskih sil v mestu Gaza, ki so pod nadzorom Fataha. O morebitnih žrtvah ne poročajo.

Pred tem je bilo v medsebojnem obstreljevanju v noči na nedeljo ranjenih najmanj osem ljudi. Med gibanjema se je znova razplamtelo nasilje v petek, potem ko je bil v bombnem napadu ubit nek aktivist Hamasa. Od takrat je bilo v medpalestinskem nasilju ubitih najmanj 25 ljudi, 76 pa ranjenih.

Hamas v petek prekinil pogajanja s Fatahom

Gre za najhujše medpalestinsko nasilje, odkar je Hamas po zmagi na parlamentarnih volitvah pred letom dni prevzel vodenje palestinske vlade. Na območju Gaze sta sicer rivalski skupini postavili cestne zapore, prihaja pa do občasnega medsebojnega obstreljevanja.

Zaradi obnove nasilja je Hamas v petek prekinil pogajanja s Fatahom o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Pred tem je Abas v petek na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu glede pogovorov s Hamasom dejal, da so na razpotju. "Menim, da bodo trajali še dva, največ tri tedne," je dejal in dodal, da bo v primeru neuspeha verjetno razpisal predčasne volitve.