Najmanj 90 mrtvih v spopadih v DR Kongo

V spopadih med policijo in protestniki, zaradi domnevnega prirejanja nedavnih guverneskih volitev, je v zadnjih dneh na jugozahodu Demokratične republike Kongo umrlo okoli 90 ljudi.

Objavljeno
02. februar 2007 14.20
Na fotografiji voditelj zveze kongoških domoljubov Thomas Lubanga, ki je obtožen vojnih zločinov
Kinšasa - V zadnjih dneh je v spopadih na jugozahodu Demokratične republike Kongo umrlo okoli 90 ljudi, je povedal neimenovani predstavnik ZN. Spopadi so se začeli zaradi domnevnega prirejanja nedavnih volitev za guvernerja province Bas-Congo, gre pa za najhujše spopade v tej državi odkar so lani izvedli prve demokratične volitve po skoraj štirih desetletjih.

Protestniki trdijo, da so bile volitve prirejene

Spopadi med policijo in protestniki so se začeli že v sredo v mestu Matadi v jugozahodni provinci Bas-Congo, kjer so privrženci lani poraženega predsedniškega kandidata Jeana-Pierra Bembe protestirali proti rezultatom guvernerskih volitev na katerih so zmagali zavezniki sedanjega predsednika države Josepha Kabile.

Protestniki trdijo, da so bile volitve prirejene. Spopadi, ki so po zdravstvenih virih že v sredo zahtevali 21 žrtev, so se nadaljevali tudi danes, hkrati pa so se razširili še v okoliška mesta.

Policija je danes vdrla tudi v dom vodje protivladne verske sekte Bundu dia Kongo, ki je na volitvah kandidiral za namestnika guvernerja. V odgovor pa so privrženci verske sekte napadli policijsko postajo v mestu Muanda in pri tem ubili najmanj štiri policiste ter iz zapora izpustili nekaj zapornikov. V Muandi je bilo v spopadih sicer ubitih okoli 33 ljudi. Izgredi pa so izbruhnili tudi v mestih Boma in Songololo, kjer je bilo ubitih okoli 26 oziroma 7 ljudi. Skupno število žrtev v teh dneh naj bi tako bilo okoli 90, "vendar to še ni bilo uradno potrjeno", jepovedal predstavnik ZN.

Misija ZN v DR Kongu je danes napotila na mesto sredinih spopadov svoje enote, ker pa so protestniki konvoju preprečili dostop in eno vozilo celo zažgali, so dodatne enote poslali s helikopterjem.