Najmanj šest mrtvih v samomorilskem napadu

V samomorilskem napadu na vojaško oporišče v mestu Kamra okoli 80 kilometrov južno od pakistanske prestolnice Islamabad je bilo danes ubitih najmanj šest ljudi, najmanj 13 jih je bilo ranjenih.

Objavljeno
23. oktober 2009 09.58
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Islamabad - Omenjeni vojaški kompleks naj bi bil po nekaterih virih povezan s pakistanskim jedrskim programom. Pakistan dnevno pretresajo napadi talibskih skrajnežev, ki so se očitno še okrepili v času, ko pakistanska vojska izvaja obsežno ofenzivo proti talibanskim upornikom v pokrajini Južni Vaziristan na severozahodu države. V bombnih in drugih napadih je bilo v zadnjih tednih v Pakistanu ubitih najmanj 170 ljudi.

Tudi za današnjim napadom naj bi stali talibski uporniki. Po navedbah policije se je napadalec danes s kolesom pripeljal do nadzorne točke, ki vodi do kompleksa, kjer se je razstrelil, ko so ga vojaki želeli pregledati.

Pakistanski vojaški aeronavtični kompleks v Kamri tuji vojaški strokovnjaki in raziskovalci večkrat omenjajo kot kraj, kjer naj bi bila pakistanska letala, ki lahko nosijo jedrske konice. Pakistanska vojska, ki ne razkriva, kje hrani jedrsko orožje, to sicer zanika.

Omenjeni kompleks je bil sicer že decembra 2007 tarča napada, ko je samomorilski napadalec z avtomobilom bombo trčil v avtobus, v katerem so bili otroci uslužbencev kompleksa. Takrat je bilo ranjenih pet otrok.

Pakistan vztraja, da je njegov jedrski program varen in zavarovan. Pred napadi skrajnežev ga je zavaroval tako, da jedrske konice, detonatorje in rakete ločeno hrani v objektih, ki jih nadzirajo elitne enote. Tuji analitiki imajo glede varnosti pakistanskega jedrskega programa deljena mnenja. Po mnenju nekaterih je pakistansko jedrsko orožje danes manj varno oz. zavarovano, kot je bilo pred petimi leti.