Najprej Vjesnik in Nacional, zdaj še Forum

Tri mesece po ukinitvi Vjesnika in dva meseca po zadnji številki Nacionala, je ugasnil še en hrvaški časnik.

Objavljeno
19. avgust 2012 22.07
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Hrvaška je ostala brez še enega političnega tednika. Tokrat je, po enajstih mesecih in 47 izdanih številkah, nehal izhajati tednik Forum. Vzrok? Pomanjkanje oglasov.

Tri mesece po ukinitvi Vjesnika, nekoč uglednega in osrednjega časnika na Hrvaškem, in dva meseca po zadnji številki političnega tednika Nacional, je zdaj ugasnil še en hrvaški časnik. Politični tednik Forum je izhajal v okviru Večernjega lista, od koder je bila tudi večina od skupaj dveh desetin zaposlenih in kamor se bodo doslej zaposleni (prerazporejeni) v Forumu najbrž tudi vrnili.

»Prijatelji in bralci, v rokah držite zadnjo številko tedenskega magazina Forum. V zadnjih enajstih mesecih smo dali vse od sebe, uživali smo pri ustvarjanju časnika za najboljše občinstvo na Hrvaškem. Hvala in srečno!,« so zapisali časniku v slovo v uvodniku ter v nadaljevanju dodali, da je bil to tednik »brez spinov in senzacionalizma, zaradi česar so ga uvrščali med neodvisne in vplivne«.

»Ne glede na zaupanje bralcev ter pozitivne kazalce glede naklade in branosti pa sedanje gospodarske razmere, ki večini oglaševalcev preprečujejo večje marketinške dejavnosti in oglaševanje, preprosto ne omogočajo nadaljnjega izhajanja,« še piše v zadnjem uvodniku, pod katerega se je podpisalo uredništvo.

V tej, zadnji številki, se je razmer na trgu medijev (nasploh in na Hrvaškem) v svoji stalni kolumni dotaknil tudi legendarni televizijski urednik Đelo Hadžiselimović. Zapisal je, da to, kar se zdaj dogaja s tiskanimi mediji, sploh ni več kriza, ampak »konec nekega časa, ere, velikih novinarskih redakcij in, na žalost, tudi konec kakovostnega novinarstva. Dnevni časopisi in tedniki ugašajo eden za drugim skoraj vsak dan. Za zdaj živijo le še poceni tabloidi, vendar se tudi njim bliža zadnja ura«.

Zdaj sta na Hrvaškem ostala pravzaprav le še dva politična tednika: Globus (izdaja ga EPH media pod vodstvom Ninoslava Pavića, ki izdaja tudi Jutarnji list) in Aktual. Slednji je nastal lani, ko je Nacional (po smrti ustanovitelja Iva Pukanića) kupil švicarski odvetnik Harald von Seefried. Takrat je večina dotedanjih tesnih Pukanićevih sodelavcev odšla »na svoje« in začela delati novi tednik Aktual v okviru zagrebške Business Media Grupe (BMG), ki ima v lasti tudi poslovni spletni portal Business.hr. Kot zatrjujejo v Aktualu, jim »za zdaj še nekako gre, kako bo v prihodnje, pa si ne upajo napovedati«.