Najsrečnejša država na svetu je Danska

Slovenija na lestvici najsrečnejših držav zaseda 44. mesto. Tik pred Slovenijo je Japonska, takoj za njo pa Italija.

Objavljeno
09. september 2013 16.20
ap/APTOPIX Greece Daily Life
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
New York − Tisti, ki v življenju iščejo srečo in osebno zadovoljstvo, bi se morali preseliti v severno Evropo, izogibati pa bi se morali afriškim državam, Egiptu in državam, ki jih je najbolj prizadela gospodarska kriza, po pisanju Slovenske tiskovne agencije kaže poročilo World Happiness Report, izdano pod okriljem Združenih narodov.

V skladu s poročilom ZN in inštituta Earth Institute ameriške Univerze Columbia so najsrečnejše države na svetu Danska, Norveška, Švica, Nizozemska in Švedska. Povsem na dnu lestvice, ki zajema 156 držav, so se znašle države podsaharske Afrike − Ruanda, Burundi, Srednjeafriška republika, Benin in Togo.

Slovenija je na 44. mestu, pri čemer je na lestvici od nič do deset zadovoljstvo njenih prebivalcev ocenjeno z oceno 6,060. Tik pred Slovenijo je sicer na lestvici Japonska, takoj za njo pa Italija.

Med drugimi državami iz soseščine se najvišje nahaja Avstrija, ki je na visokem osmem mestu. Hrvaška se nahaja na 58., Madžarska pa na 110. mestu, piše STA.

ZDA so pristale na 17. mestu, s čimer so zaostale za Kanado (6. mesto), Avstralijo (10. mesto), Izraelom (11. mesto) in Mehiko (16. mesto). Velika Britanija je 22. najsrečnejša država na svetu, Nemčija je 26., Rusija 68. in Kitajska 93.

Raziskava, na podlagi katere je bila sestavljena lestvica, je bila opravljena med letoma 2010 in 2012, letošnje poročilo pa sledi lanskemu, ki je bilo prvo tovrstno.

Raziskovalci sicer ugotavljajo, da je v zadnjih petih letih svet postal malenkost srečnejši in boljši prostor za življenje, a se tako gospodarski kot tudi politični pretresi močno poznajo na blaginji prebivalcev nekaterih držav, dodaja STA.

Zaradi vpliva gospodarske krize so tako močno padle ocene sreče v Grčiji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji, medtem ko je v Egiptu, Mjanmaru in v Savdski Arabiji velike padce mogoče pripisati političnim in družbenim nemirom. Najbolj, za več kot 1,1 točke, se je zmanjšala prav raven sreče v Egiptu.

Raziskovalci pri tem opozarjajo, da je stopnja sreče odvisna od več dejavnikov kot zgolj od višine prihodkov. Najbolj so se namreč ocene sreče v državah znižale zaradi zmanjšanja občutka svobode sprejemanja ključnih odločitev v življenju, pomemben dejavnik pa je tudi duševno zdravje, izpostavljajo.

V Sloveniji se je sicer ocena sreče v primerjavi z raziskavo, opravljeno v letih od 2005 do 2007, v obdobju 2010-2012 dvignila za 0,249 točke, še kaže poročilo, ki ga povzema STA.