Silvio Berlusconi napovedal svoj odstop

Italijanski premier namerava odstopiti po potrditvi protikriznih ukrepov, ki jih je obljubil Evropski uniji.

Objavljeno
08. november 2011 08.20
Posodobljeno
08. november 2011 08.40
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Rim − Italijanski premier Silvio Berlusconi je po današnjemu glasovanju o zaključnem računu proračuna za leto 2010, kjer se je izkazalo, da je v parlamentu izgubil večino, najavil, da bo s svojega položaja odstopil. A tega ne namerava narediti vse dokler Italija ne sprejme potrebnih gospodarskih reform.

Umberto Bossi, vodja Severne lige, največje zaveznice Berlusconijeve stranke, je po današnjem sestanku napovedan odstop pozdravil. Kot je povedal, se premier očitno zaveda posledic današnjega glasovanja, hkrati pa odgovornosti do evropskih partnerjev, ki od Italije pričakujejo učinkovite odgovore na gospodarsko krizo.

Berlusconiju zaupa manj kot polovica poslancev

Ponavadi sicer povsem proceduralno glasovanje se je v središču pozornosti znašlo zaradi finančne krize in poročil o uporu Berlusconijevih privržencev. Analitiki so namreč še pred glasovanjem trdili, da koalicija Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode in njegove glavne zaveznice Severne lige v spodnjem domu parlamenta ne uživa več večine.

Za zaključni račun proračuna za leto 2010 je glasovalo 308 poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta, 321 pa se jih je vzdržalo. Berlusconi je tako ostal brez osmih glasov, ki bi jih potreboval za absolutno večino v spodnjem domu italijanskega parlamenta in normalno delovanje desnosredinske vladne koalicije. Ta bo namreč brez večinske podpore težko sprejela ambiciozne reforme, s katerimi namerava Italijo izkopati iz gospodarske krize.

»Vlada je izgubila večino v parlamentu,« je po današnjem glasovanju povedal vodja glavne opozicijske stranke Luigi Bersani, hkrati pa Berlusconija znova pozval k odstopu. »Ta vlada ima težave s kredibilnostjo in se zato ne more več uspešno soočiti z nastalimi razmerami,« je še povedal. Premiera je k odstopu še pred glasovanjem pozval tudi Umberto Bossi, vodja Severne lige, največje zaveznice Berlusconijeve stranke. Kot je dejal, bi ga moral nadomestiti nekdanji pravosodni minister Angelino Alfano. Bossi je pred tem že večkrat izrazil dvom, da bo Berlusconi na položaju ostal do konca mandata.

Tudi podpora volivcev rekordno nizka

Ideja o Berlusconijevem odstopu tako celo med njegovimi privrženci ni več tabu. Vitezova priljubljenost se je v zadnjem času namreč spustila na rekordno nizko raven − podpira ga le še 22 odstotkov Italijanov −, k čemur so najverjetneje prispevali gospodarska kriza ter trije sodni procesi zaradi podkupovanja, davčnih prevar, zlorabe oblasti in spolnih odnosov s 17-letnico.

V mednarodni skupnosti pa so medtem strahovi, da bo Italija naslednja žrtev krize, ki pretresa območje evra, vse večji. Zaskrbljenost zaradi Italije je tako skoraj zasenčila dogajanje v Grčiji, kjer se voditelji političnih strank dogovarjajo o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bo v državi uvedla varčevalne ukrepe in jo popeljala iz krize, in izbirajo novega predsednika vlade.