Najtoplejša jesen zadnjih 500 let

Evropa je letos izkusila najtoplejšo jesen v zadnjih 500 letih. Povprečna celinska temperatura septembra in oktobra je bila 11 stopinj Celzija, kar je 1,8 stopinje več kot dolgoletno povprečje.

Objavljeno
16. december 2006 11.18
Ljubljana - Evropa je letos izkusila najtoplejšo jesen v zadnjih 500 letih. Analiza je pokazala, da je bila povprečna celinska temperatura v Evropi septembra in oktobra 11 stopinj Celzija, kar je 1,8 stopinje več kot dolgoletno povprečje za ta dva meseca. Podatki kažejo, da je leto 2006 za približno eno stopinjo Celzija prehitelo najtoplejše jeseni iz let 1772, 1938 in 2000, so sporočili iz fundacije Umanotera.
Trend traja že dlje časa. Jesenske temperature v Evropi so se v zadnjih treh desetletjih zviševale za približno 0,45 stopinje Celzija na desetletje. Novi podatki kažejo, da je bilo zadnjih 10 let najtoplejših.

Umanotera se sklicuje na raziskovanje podnebne zgodovinarke na švicarski univerzi v Bernu Elene Xoplak. Ta je po obsežnem zgodovinskem raziskovanju prišla do ugotovitve, da smo v Evropi letos izkusili najtoplejšo jesen, odkar je Krištof Kolumb prvič odpotoval v Ameriko.

Dosedanje raziskave so pokazale, da pomlad po svetu pride bolj zgodaj, trendi podnebja za jesen pa niso bili tako dobro raziskani, pojasnjujejo v Umanoteri. Vzrok vidijo v dejstvu, da tople jeseni manj obremenjujejo rastline in živali kot temperaturne nepravilnosti spomladi.

V Umanoteri poudarjajo, da je vreme v osnovi naključen fenomen. Tako ekstremna odstopanja v eni sami sezoni, kot je poletni vročinski val v Evropi leta 2003 ali letošnja topla jesen, niso posledica le enega vzroka. Trend povišanja jesenskih temperatur v zadnjih nekaj desetletjih pa močno kaže na velik vpliv človeka, še povzemajo mnenja nekaterih strokovnjakov.