Največ težav Hrvaški povzroča korupcija

Tehnični del pogovorov o članstvu Hrvaške v Evropski uniji po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list stopa v zadnjo fazo. Kot edino veliko pomanjkljivost Hrvaške v pogajanjih z EU časnik navaja korupcijo.

Objavljeno
12. oktober 2009 15.09
Hrvaška bo v EU pred Turčijo
Ma. J.
Ma. J.
Bruselj - Tehnični del pogovorov o članstvu Hrvaške v Evropski uniji po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list, ki se sklicuje na osnutek letošnjega poročila Evropske komisije o napredku naše južne sosede za članstvo v sedemindvajseterici, stopa v zadnjo fazo. Hrvaška je napredek dosegla v skoraj vseh poglavjih, obdržala je finančno stabilnost, po odhodu Sanaderja pa je stabilna tudi vlada. Kot edino veliko pomanjkljivost Hrvaške v pogajanjih z EU časnik navaja korupcijo.

Ključna naloga reševanje mejnih vprašanj

Evropska komisija je Hrvaško sicer opomnila, da je iskanje dokončnih rešitev mejnih sporov s sosedami ključna naloga Hrvaške na poti v EU. Komisija je namreč napredek ugotovila le v primeru meje s Črno goro, v primeru BiH in Srbije napredka po mnenju komisije ni, v primeru Slovenije pa je komisija po pisanju Jutarnjega lista izrazila zadovoljstvo z dogovorom Ljubljane in Zagreba o reševanju mejnega spora. Komisija je ob tem poudarila, da mejni spor ostaja »bilateralno vprašanje, ki ne bi smelo ovirati pristopna pogajanja«.

V delu poročila, ki se nanaša na odnose med Slovenijo in Hrvaško, je Evropska komisija še ugotovila, da ni nikakršnega napredka pri reševanju odprtih vprašanj, povezanih z Ljubljansko banko oziroma nasledstvenim sporazumom.

Komisija je v poročilu Hrvaško sicer opozorila tudi na sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in na okrepitev prizadevanj na področju pravosodja in temeljnih pravic. Še posebno pozornost mora Hrvaška posvetiti neodvisnosti in učinkovitosti sodstva, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, pravicam manjšin, vračanju beguncev in sojenju vojnim zločincem.

Pogajanj konec prihodnje leto?


Po pisanju hrvaškega časnika je komisija ugotovila, da bi se lahko hrvaška pristopna pogajanja zaključila prihodnje leto, medtem ko je v lanskem poročilu zapisala, da bi se to lahko zgodilo še letos.

Evropska komisija bo letno poročilo o napredku Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU objavila v sredo, hkrati z rednimi poročili o napredku drugih držav na poti v EU in s širitveno strategijo.