Nakupovalno središče v Nairobiju še vedno smrtonosno bojišče

Neznano število pripadnikov somalijske milice Al Šabab v kenijski prestolnici še vedno zadržuje neznano število talcev.

Objavljeno
23. september 2013 12.56
KENYA-ATTACKS-MALL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Nairobi - Iz poslopja priljubljenega nakupovalnega središča v kenijski prestolnici Nairobi se tudi danes, tretji dan od napada pripadnikov somalijske milice Al Šabab, slišijo streli in eksplozije. Po podatkih Rdečega križa je v zadnjih dveh dneh umrlo 69 ljudi, vsaj 63 je pogrešanih.

Francoska tiskovna agencije AFP poroča, da so jutranjo tišino presekali streli, ki so jim sledile tri oglušujoče eksplozije. Pripadniki kenijske vojske so že včeraj sporočili, da so zavarovali zgornja nadstropja nakupovalnega središča in neznano število napadalcev izrinili v pritličje ali klet. Somalijski uporniki nakupovalnega središča, ki je delno v izraelski lasti, ne nameravajo zapustiti brez bitke. Talci jim služijo kot človeški ščit. Predstavnik milice Al Šabab Ali Mahamud Rage je kenijske oblasti že posvaril, da bodo »težo vsakršne sile, uperjene proti mudžahedinom, nosili talci«.

»Naša glavna skrb je, da vse talce rešimo žive, zato je vojaška operacija tako zahtevna,« je včeraj sporočil predstavnik kenijskih obrambnih sil, ki je zatrdil, da poskušajo dramo zaključiti v kar najkrajšem času. Da si odgovorni za smrt najmanj 68 ljudi ne morajo obetati usmiljenja, pa je včeraj zatrdil kenijski predsednik Uhuru Kenyatta. »Tiste, ki so napad načrtovali, bomo kaznovali hitro in boleče,« je povedal, medtem ko je javnosti razkril, da je med žrtvami napada tudi njegov nečak.

Anonimni vir blizu kenijskih varnostnih sil je včeraj za AFP povedal, da so v reševalno akcijo vpletene tudi izraelske sile, ki so jim na pomoč priskočili tudi britanski in ameriški agenti. Med ubitimi so tudi tuji državljani iz Britanije, Francije, Kanade, Kitajske, Indije, Južne Koreje, Južne Afrike in Nizozemske. Pod streli je padel tudi ganski pesnik in nekdanji odposlanec pri ZN Kofi Awoonor.

Drama v priljubljenem nakupovalnem središču Westgatu, v katerega zahajajo predvsem bogatejši Kenijci in tujci, se je začela v soboto popoldan. V prostore središča je vstopilo neznano število oboroženih napadalcev, ki so odvrgli granate in začeli streljati z avtomatskim orožjem. Odgovornost za napad je kmalu prevzela somalijska islamistična milica Al Šabab, ki je pojasnila, da je pokol v središču Nairobija maščevanje za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. »Če hočeta mir v Keniji, se to ne bo zgodilo, dokler bodo vaši fantje v naši deželi,« je sporočil Rage.