Namesto agencije zdaj ministrstvo

Japonska konservativna vlada je obstoječo obrambno agencijo nadgradila v obrambno ministrstvo in s tem japonski vojski dodelila vidnejšo vlogo v svetu.

Objavljeno
09. januar 2007 12.14
Tokio - Japonska konservativna vlada je obstoječo obrambno agencijo nadgradila v obrambno ministrstvo. To je vlada storila prvič po drugi svetovni vojni, ukrep pa je v skladu s prizadevanji premiera Šinza Abeja, da bi imela japonska vojska v svetu vidnejšo vlogo. Japonski parlament je potrebno zakonodajo s podporo tako vladajoče koalicije kot tudi opozicije sprejel decembra lani, v luči takratnih raketnih poskusov in spornega jedrskega programa Severne Koreje.

Z omenjenim zakonom je obrambni minister dobil sedež v vladi ter pravico do lastnega proračuna in predlaganja nove zakonodaje. Obrambni minister je postal Fumio Kjuma , ki je pred tem že vodil obrambno agencijo.

Preoblikovanje ne le imena, ampak tudi delovanja

Kot je dejal, se mora ministrstvo preoblikovati ne le v imenu, ampak tudi v svojem delovanju, tako da bo lahko "izpolnilo pričakovanja in si prislužilo zaupanje ljudi". Dodal je še, da so v luči varnostnih groženj, še posebej s strani Severne Koreje, potrebne organizacijske reforme, sicer pa meni, da mora ministrstvo ohraniti izključno obrambno politiko in civilni nadzor.

"Kar se tiče pravice do kolektivne samoobrambe bomo še naprej preučevali, pri katerih specifičnih primerih gre za pravico do kolektivne samoobrambe, ki je prepovedana z ustavo, medtem ko bomo dajali varnost ljudi na prvo mesto," pa je danes na slovesnosti ob odprtju ministrstva zatrdil premier Abe.

Dosedanja obrambna agencija je imela v skladu s pacifistično ustavo iz leta 1947 manjše pristojnosti od ministrstev. Prejšnji poskusi ustanovitve obrambnega ministrstva niso uspeli zaradi politične občutljivosti vprašanja v luči japonske militaristične preteklosti in strahu pred odzivom sosednjih držav.

Japonska vojska bo kljub ustanovitvi ministrstva ohranila naziv "samoobrambne sile". Dežela vzhajajočega sonca ima sicer enega največjih obrambnih proračunov na svetu - 41,6 milijarde dolarjev.