Napadi na vernike tudi med praznovanjem

V dveh iraških mestih na meji z Iranom sta med praznovanjem šiitskega verskega praznika ašura odjeknili ločeni eksploziji, ki sta terjali približno 38 življenj. Napadi se vrstijo tudi v Bagdadu.

Objavljeno
30. januar 2007 18.30
Karbala - Na najbolj sveti dan praznika šiitskih muslimanov ašura, je bilo v današnjih napadih na šiitske romarje v treh iraških mestih ubitih najmanj 38 šiitov. Najbolj smrtonosen napad je bil v pretežno šiitskem mestu Mandala, ki leži ob meji z Iranom, ko se je samomorilski napadalec razstrelil med šiitskimi verniki ob vstopu v mošejo. Ubitih je bilo 19 ljudi, 54 pa je bilo ranjenih.

V povračilnem napadu so nekaj ur zatem neznanci z raketami obstreljevali pretežno sunitsko stanovanjsko naselje v Bagdadu, pri tem pa ubili najmanj deset ljudi, 20 pa je bilo ranjenih.

V mestu Kanakin, prav tako blizu meje z Iranom, je eksplozija odjeknila v smetnjaku v času šiitske slovesnosti. Ubitih je bilo 13 ljudi, 39 pa ranjenih. V Bagdadu pa so neznanci iz avtomobilov streljali na avtobus s šiitskimi romarji in pri tem ubili sedem ljudi.

Napadi so se zgodili na dan, ko več milijonov šiitov v Iraku praznuje ašuro s sodelovanjem v procesijah in bičanjem samih sebe do krvi, s čemer izražajo žalost zaradi umora enega najbolj čaščenih šiitskih prerokov, vnuka preroka Mohamed Imama Huseina v 7. stoletju. Samo v Karbali, kjer potekajo glavne slovesnosti in kjer je grob Imama Huseina, se je danes zbralo več deset tisoč vernikov iz Iraka in širše regije. V znak žalovanja so oblečeni v črna oblačila. Varnostni ukrepi po državi so sicer zaradi praznika poostreni.

Policija medtem zaslišuje na stotine osumljencev, ki so jih iraške sile prijele v okolici šiitskega svetega mesta Nadžaf po srditih spopadih konec tedna. Iraško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so v tej vojaški operaciji, ki jo je izvedla iraška vojska ob podpori ameriškega in britanskega letalstva, ubili 263 pripadnikov šiitske skrajne skupine Nebeški bojevniki, med njimi tudi njihovega vodjo. Prijeli so 502 pripadnika skupine, ranjenih pa jih je bilo 210. Zasegli so tudi 500 kosov orožja in enajst raketometov. Skrajneže so napadli, ker naj bi ob prazniku načrtovali napade na visoke šiitske verske pripadnike in romarje v Nadžafu.

Lani je ašura minila relativno mirno, potem ko so samomorilski napadalci leta 2005 ubili 55 šiitov, leta 2004 pa je bilo v nasilju ubitih 181 ljudi.