Napadi v Asamu zahtevali 32 življenj

V indijski državi Asam je v petek zvečer in davi prišlo do več ločenih terorističnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 32 ljudi, 25 pa ranjenih.

Objavljeno
06. januar 2007 10.09
ZDA so Indijo posvarile pred novimi terorističnimi napadi
New Delhi - V indijski državi Asam, ki leži ob indijski meji z Bangladešem in Mjanmarom, je v petek zvečer prišlo do več ločenih terorističnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, še 25 pa ranjenih, medtem ko je bilo v podobnem napadu davi ubitih 13 delavcev migrantov. Policija meni, da za napadi stoji Združena osvobodilna fronta Asama (ULFA), ki se od leta 1979 bori za neodvisnost te zvezne države.

Zaradi "nečloveških napadov na nedolžne", pri katerih so uporniki uporabili eksplozive in strelno orožje, so indijske varnostne sile pospešile svoje akcije proti upornikom, je povedal premier zvezne države Asam, Tarun Gogoi.

ULFA je sicer ena izmed številnih skupin, ki se borijo za neodvisnost Asama v gverilski vojni, ki je v desetih letih na severovzhodu Indije zahtevala več kot 10.000 življenj. Septembra, po odpovedi šesttedenskega premirja in mirovnih pogovorov s strani indijske vlade, je skupina znova okrepila nasilje.