Napeta šahovska igra med Lizbono in Prago

Ali bo naslednja poteza češkega predsednika Vaclava Klausa poskus šah mata pogodbi, ki naj bi odpravila pravico veta vseh članic EU ter uvedla skupno zunanjo politiko in predsednika, bodo v Bruslju izvedeli kmalu.

Objavljeno
07. oktober 2009 22.44
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
»Vedno pravim, da šahisti ne napovedujejo svojih prihodnjih potez,« pravi češki predsednik Vaclav Klaus. Ali bo njegova naslednja poteza poskus šah mata pogodbi, ki naj bi odpravila pravico veta vseh članic EU ter uvedla skupno zunanjo politiko in predsednika, bodo v Bruslju izvedeli kmalu - takoj ko bo češko ustavno sodišče odgovorilo na vprašanje, ali je pogodba v skladu s češko ustavo.

V Pragi le redki dvomijo, da bo odgovor pritrdilen, saj je ustavno sodišče že blagoslovilo dele pogodbe in do torka že odstranilo tudi dve od najnovejših ovir, ki so jih postavili Klausu bližnji senatorji. Nihče pa si ne upa trditi, da bo trmasti »prezident« iz starega veličastnega gradu nad Prago nato zadnji tudi podpisal in s tem rešil velikopotezno skupno evropsko zakonodajo. Klaus v EU, kakršno ustvarja lizbona, vidi boj superdržave proti nacionalnim in drugim svoboščinam, in doslej ni bil iz snovi, ki bi jo bilo lahko preoblikovati. Vrhovni sovražnik evropske svobode je po njegovem mnenju prav bruseljska birokracija, ki nima nič več skupnega z načeli Jeana Monneta in drugih ustanovnih očetov, ampak si grabi oblast tam, kjer bi morala pripadati ljudstvom.

Drugi češki politiki od leve do desne lizbono v večini sprejemajo, pa čeprav nekateri, kot pripadniki dolgo podjarmljenega ljudstva, neradi. Toda ali lahko obidejo Klausa, če bo ta trmasto poskušal pridobiti čas do verjetne zmage britanskih konservativcev, ki bi potem prevzeli štafeto boja proti lizbonski pogodbi? V češki ustavi, pravijo poznavalci, ni določila, ki bi predsednika prisililo podpisati sklepe parlamenta, niti ne rečeno, da bi ga lahko odstavili, če bi v skrajni sili poskušali tudi to. Odstavitev bi bila mogoča le v primeru hude izdaje proti češki neodvisnosti, ozemeljski celovitosti in demokratični ureditvi, to pa so navsezadnje prav načela, na katera se v svojem boju proti Uniji sklicuje Klaus. Kdo bo prvi izgubil živce? Šahovska igra za prihodnost EU, kakršno so si zamislili v lizbonski pogodbi in kakršne se kot hudiča boji Klaus, se začenja.

Iz tiskane izdaje četrtkovega Dela.