Napetosti med Izraelom in Turčijo se stopnjujejo

Odnosi med Turčijo in Izraelom, ki so se slabšali od zimske izraelske ofenzive na Gazo, so se še zaostrili, ko je turška vlada Izraelu v zadnji minuti prepovedala udeležbo na mednarodnih vojaških vajah v Turčiji.

Objavljeno
16. oktober 2009 19.35
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ankara  - Odnosi med Turčijo in Izraelom, ki so se slabšali od zimske izraelske ofenzive na Gazo, so se še zaostrili minuli teden, ko je turška vlada Izraelu v zadnji minuti prepovedala udeležbo na mednarodnih vojaških vajah v Turčiji. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je danes izboljšanje odnosov pogojeval s koncem "humanitarne tragedije" v Gazi.

"Kar želimo je, da se konča humanitarna tragedija v Gazi, da se ponovno oživijo prizadevanja za mir - tako na ravni Palestincev kot Sirije - in predvsem, da se ponovno da prednost miru v regiji," je danes novinarjem dejal vodja turške diplomacije.

Kot je še dodal, je izraelska ofenziva na območje Gaze "zadala velik udarec prizadevanjem za mir". "Če se bomo vrnili na pot miru, se bodo odnosi zaupanja (z Izraelom) ponovno vzpostavili na ravni, na kateri so bili poprej," je še dodal.

Turčija je v začetku leta ostro kritizirala izraelski napad na Gazo, kar je vodilo v poslabšanje odnosov med strateškima zaveznicama v regiji.

K trenutni zaostritvi napetosti je prispevala tudi turška državna televizija, ki je nedavno predvajala oddajo, ki je prikazovala izraelske vojake, kako namerno pobijajo palestinske otroke, med drugim novorojenčka. Izrael je oddajo minuli teden močno kritiziral.

Davutoglu je sicer danes zavrnil, da Turčija postaja protiizraelska in spomnil, v kakšni meri si je Ankara lani prizadevala v vlogi posrednika med Sirijo in Izraelom. Novih napetosti glede televizijske oddaje ni želel komentirati in je le dejal, da je televizija "neodvisna", komentiranje njenih vsebin s strani vladnih predstavnikov pa se mu ne zdi primerno.