Napetosti med Tajsko in Kambodžo

Tajska je iz Kambodže, ki je odstavljenemu premierju Thaksinu Shinawatri ponudila položaj svetovalca vlade, umaknila ambasadorja. Sosedo je obtožila, da se vmešava v njene notranjepolitične zadeve.

Objavljeno
05. november 2009 12.17
Tajski premier Thaksin Shinawatra je ptičji gripi napovedal vojno
Ma. J.
Ma. J.
Phnom Penh/Bangkok - Tajska je iz Kambodže, ki je odstavljenemu tajskemu premierju Thaksinu Shinawatri ponudila položaj svetovalca vlade, umaknila svojega ambasadorja. Tajska vlada je sosedo obenem obtožila, da se vmešava v njene notranjepolitične zadeve in spodbuja napetosti med državama.

Kamboška vlada je Shinawatri včeraj sicer tudi uradno ponudila mesto svetovalca za gospodarstvo, za ta korak pa se je odločila, ker potrebuje izobražene in sposobne ljudi, kakršen je nekdanji tajski premier. Zaenkrat še ni znano, ali bo Thaksin ponudbo sprejel.

Nekdanjega tajskega premiera so z državnim udarom odstavili septembra leta 2006, zaradi korupcije pa so ga v odsotnosti obtožili na dve leti zapora. Tajska je sicer že napovedala, da bo, če se bo Thaksin pojavil v Kambodži, zahtevala njegovo izročitev, namestnik premiera Suthep Thaugsuban pa je ob tem dejal: »Če ga ne bodo izročili, bomo to razumeli kot kršitev mednarodnega sporazuma«. V Kambodži po drugi strani menijo, da so obtožbe proti nekdanjemu premierju »politično motivirane«, zato ga ne nameravajo izročiti.