»Dovolj Montija, dovolj Evrope!«

Tržaški podjetnik Marcello Di Finizio od torka protestira na kupoli bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.20
Posodobljeno
03. oktober 2012 10.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rim - Tržaški podjetnik Marcello Di Finizio od torka protestira proti italijanskemu premieru Mario Montiju, Evropi in multinacionalkam na kupoli bazilike sv. Petra v Vatikanu. Podobno je po pisanju Slovenske tiskovne agencije storil že junija, ko je protestiral proti evropski direktivi, marca pa je splezal na žerjav v Trstu.

Kot danes poroča tržaški Primorski dnevnik, je podjetnik Di Finizio v torek zvečer v notranjosti splezal do okna na kupoli vatikanske bazilike in skozenj izobesil belo rjuho z napisom: Help. Dovolj Montija, dovolj Evrope, dovolj multinacionalk.

Zaradi dogodka je posredovala vatikanska policija in začela so se pogajanja, da bi moškega prepričali, da sestopi s kupole. Di Finizio je še dolgo v noč vztrajal pri svojem protestu.

Sedeminštiridesetletni podjetnik iz Trsta je že 30. julija letos protestiral na kupoli bazilike sv. Petra proti evropski direktivi Bolkenstein, ki državne koncesije za upravljanje lokalov dodeljuje na podlagi mednarodnih razpisov oziroma predvideva dražbo območja, kjer stoji njegov lokal.

Marca letos je prav zaradi protesta proti omenjeni direktivi splezal na žerjav Ursus v tržaškem pristanišču in tudi tam protestiral poldrugi dan.