Monti imenovan za mandatarja tehnične vlade

Mario Monti je mandatarstvo sprejel s pridržkom, saj želi preveriti, ali ima v parlamentu podporo za svojo ministrsko ekipo.

Objavljeno
13. november 2011 13.12
Posodobljeno
13. november 2011 13.22
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si
Mo. Z., Ti. Kr., Delo.si

Rim - Predsednik republike Giorgio Napolitano je po celodnevnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami za mandatarja tehnične vlade Italije imenoval Maria Montija. To so že pozdravili predstavniki Evropske unije.

Monti se je v izjavi po prejemu mandatarstva Napolitanu zahvalil za zaupanje in dejal, da nalogo prevzema z občutkom odgovornosti in v službi države, ki se je znašla v težkem položaju, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot prvo nalogo je napovedal finančno sanacijo države in oživitev gospodarske rasti, vendar z občutkom za socialno pravičnost. Italija mora postati jedro moči Evropske unije, ne pa biti njen šibki člen, je dejal Monti.

Napolitano je ob imenovanju Montija dejal, da mora država ponovno pridobiti zaupanje finančnih trgov, za kar bo potrebno sprejeti še dodatne protikrizne ukrepe. Zato se morajo izogniti predčasnim volitvam, tehnični vladi pa zagotoviti čim širšo podporo za nujne reformne ukrepe. To je, tako Napolitano, v interesu države.

Montiju pogojna podpora

Montiju je podporo napovedal širok krog strank, vendar večinoma s pogoji. Največ upanja v dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija polagajo v Demokratski stranki, ki mu napoveduje trdno podporo in ocenjujejo, da bi njegova tehnična vlada morala imeti mandat za širok spekter reform, tudi reformo volilnega sistema, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ljudstvo svobode na drugi strani namerava Montijevo vlado podpreti le, če bo njegov program temeljil na reformnih zahtevah Evropske centralne banke (ECB) in obljubah, ki jih je Italija dala Bruslju. Podporo so pripravljeni tudi v vsakem trenutku umakniti.

Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je po pogovoru z Giorgiom Napolitanom dejal, da bodo podprli le tehnično vlado, v kateri ne bo ministrov, ki bi bili militantno nastrojeni proti Silviu Berlusconiju.

Montijevo vlado nameravata podpreti tudi tako imenovani Tretji pol in leva stranka Italija vrednot, ki pa sprva želi videti program in ekipo nove vlade. Da Montijeve vlade ne bodo podprli, so napovedali v Severni ligi, ki se umika v opozicijo.

Berlusconi se dan po odstopu veseli novega vstopa

Silvio Berlusconi, ki je v soboto zvečer odstopil s položaja predsednika italijanske vlade, je danes v pismu, ki ga je poslal vodji manjše stranke Desnica, že napovedal vrnitev v vlado. Ponosen na vse, kar je njegova vlada dosegla v tem mandatu, je napovedal, da se že veseli novega vstopa v vlado skupaj z Desnico, agencijo Ansa povzema Slovenska tiskovna agencija.

Berlusconi je v pismu poudaril, da je njegova vlada padla, ker je v parlamentu prevladala politika malih izsiljevanj in oportunizma, ki je značilna za italijansko politiko. Kot ključni greh mandata je označil sodelovanje Gianfranca Finija in njegovih pristašev v koaliciji, ki bi sicer mandat izpeljala do konca. Fini je koalicijo zapustil lani po izbruhu Berlusconijeve afere »bunga-bunga« in skoraj povzročil padec vlade. Berlusconi je zapisal še, da je njegova vlada v tri leta in pol trajajočem mandatu sredi hude finančne krize opravila izjemno delo in da je država z dvema sprejetima protikriznima paketoma sredi poletja že veliko naredila.

V večernem nagovoru po televiziji je poudaril, da je odstopil zaradi občutka dolžnosti do države, kar je njegova vlada dokazala tudi s hitro potrditvijo protikriznih ukrepov. Kriza se ni rodila v Italiji, ampak je kriza skupne valute, je dejal in dodal, da bo podvojil svoj napor v parlamentu in drugih institucijah v podporo državi. Znova je poudaril, da njegova vlada nima politične alternative in da je žalosten, ker so njegovo odgovorno dejanje pospremili žvižgi in žalitve protestnikov.

Po sobotnem rajanju množic v centru Rima ob odstopu Berlusconija so se danes na trgih zbrali njegovi podporniki in glasno zahtevali volitve ter ga spodbujali, naj nikoli ne odneha. Berlusconi se jim je nasmejan zahvalil za podporo.

Ministrska ekipa Montijeve tehnične vlade bo predvidoma znana v ponedeljek zvečer. Senat naj bi se o vladi izrekal v torek, poslanska zbornica pa v sredo, so poročali italijanski mediji.

Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je v soboto sicer napovedala podporo tehnični vladi dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija, vendar pod pogojem, da bo njegov program sledil reformnim zahtevam Evropske centralne banke (ECB). Ljudstvo svobode je zahtevalo tudi, da Monti za podpredsednika vlade imenuje Giannija Letto, desno roko Berlusconija. A levica njegovemu imenovanju nasprotuje, Letta pa je po poročanju italijanskih medijev dejal, da ne namerava biti ovira pri podpori Montiju, zato ne bo sprejel imenovanja.