Napolitano: Italija bo varčevalne ukrepe sprejela v kratkem

Italijanski predsednik zagotavlja, da politična kriza ne bo ovirala sprejema novega svežnja varčevalnih ukrepov.

Objavljeno
09. november 2011 08.08
Posodobljeno
09. november 2011 08.08
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Rim − Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v današnji izjavi za javnost povedal, da bo Italija sveženj varčevalnih ukrepov sprejela »v kratkem«. Povedal je še, da bo po odstopu Berlusconija takoj začel pogovore za oblikovanje nove vlade. »V kratkem času bomo ali oblikovali novo vlado, ki bo v parlamentu uživala podporo, ali pa bomo razpustili parlament in začeli z volilno kampanjo,« je povedal.

Evropska komisija je sicer vse bolj zaskrbljena nad stanjem italijanskih državnih obveznic, katerih obrestna mera je danes dosegla rekordnih 7,35 odstotka, kar je že višje, kot so imele ostale države PIGS, ko so zaprosile za mednarodno državo pomoč. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je dejal, da bodo od Italije zahtevali veliko več, kot je obljubila.

Berlusconi na volitvah ne bo kandidiral

Dan potem, ko je napovedal svoj odstop, je italijanski premier Silvio Berlusconi znova presenetil. Kot poroča britanska BBC, je namreč dejal, da se na predčasnih volitvah ne bo potegoval za nov mandat.

»Odstopil bom nemudoma po sprejemu zakona,« je v pogovoru z urednikom italijanskega časnika La Stampa dejal italijanski premier. Kot je dodal, ne vidi nobene druge možnosti, kot da na začetku februarja razpišejo predčasne volitve, na katerih pa ne namerava sodelovati. Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode si sicer prizadeva za nove volitve, opozicija pa je po drugi strani bolj naklonjena vladi narodne enotnosti.

Berlusconi je po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters še napovedal, da bo desnosredinski kandidat za premiera nekdanji pravosodni minister Angelino Alfano, ki ga je včeraj kot morebitnega kandidata za novega premiera omenil tudi vodja Berlusconijeve (nekdanje) največje zaveznice Severne lige − Umberto Bossi. Na vprašanje, kaj bi lahko počel po zaključku politične kariere, je Berlusconi odgovoril, da bo morda znova predsedoval nogometnemu klubu Milan.

Italijanski premier v odhodu je v pogovoru za italijanski časnik povsem v svojem slogu povedal tudi nekaj bolj provokativnih. »Sit sem tega, da ne morem voditi politike, kakršne hočem. Bolj močnega se počutim kot svobodni državljan in ne premier,« je tako dejal. Primerjal se je tudi z nekdanjim italijanskim diktatorjem Benitom Mussolinijem, čigar pristojnosti so po njegovih besedah zmanjšali na dajanje predlogov namesto odločanje. Na vprašanje, kaj bi lahko počel po zaključku politične kariere, pa je Berlusconi odgovoril, da bo morda znova predsedoval nogometnemu klubu Milan.

Tudi podpora volivcev rekordno nizka

Berlusconijeva priljubljenost se je v zadnjem času sicer spustila na rekordno nizko raven − podpira ga le še 22 odstotkov Italijanov −, k čemur so najverjetneje prispevali gospodarska kriza ter trije sodni procesi zaradi podkupovanja, davčnih prevar, zlorabe oblasti in spolnih odnosov s 17-letnico.

V mednarodni skupnosti pa so medtem strahovi, da bo Italija naslednja žrtev krize, ki pretresa območje evra, vse večji. Zaskrbljenost zaradi Italije je tako skoraj zasenčila dogajanje v Grčiji, kjer se voditelji političnih strank dogovarjajo o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bo v državi uvedla varčevalne ukrepe in jo popeljala iz krize, in izbirajo novega predsednika vlade.