Napolitano pred odločitvijo

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano naj bi do popoldneva končal posvetovanja s predstavniki parlamentarnih strank glede sredinega odstopa italijanskega premiera Romana Prodija.

Objavljeno
23. februar 2007 08.25
Prodija bo gostil slovenski vrh
Rim - Italijanski predsednik Giorgio Napolitano naj bi do popoldneva končal posvetovanja s predstavniki parlamentarnih strank glede sredinega odstopa italijanskega premiera Romana Prodija. Italijanski predsednik ima sicer na voljo več možnosti. Prodija bi lahko prosil, naj oblikuje novo vlado, razpisal nove volitve ali pa imenoval vlado, ki bi jo podpirala drugačna večina.

Nadaljna podpora Prodiju

Napolitano se je v četrtek že sestal s predsednikoma obeh domov parlamenta in voditelji poslanskih skupin, posvetovanja pa naj bi se zaključila danes popoldne. Predstavniki zmerne levice so v četrtek že izrazili nadaljnjo podporo Prodiju, hkrati pa pozvali k strnitvi vrst znotraj levice. Podporo Prodiju so izrazili tudi italijanski prenovljeni komunisti, ki pa so ob tem opozorili, da nasprotujejo načrtom razširitve vladne koalicije strank.

Berlusconi grozi z množičnimi protesti

Po drugi strani pa je opozicijski voditelj Silvio Berlusconi že zagrozil z množičnimi protesti, če bo Napolitano Prodiju vnovič podelil mandat za sestavo nove vlade. Tudi po Berlusconijevem mnenju razširitev Prodijeve koalicije ni mogoča. Berlusconi se sicer zavzema za ponovitev volitev ali pa za tehnokratsko vlado z nalogo, da na dnevni red prinese volilno in pokojninsko reformo.