Napredek v boju za varstvo okolja?

ZDA so vedno bolj naklonjene mednarodnemu boju proti podnebnim spremembam je ocenil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Objavljeno
09. januar 2007 10.12
Evropska unija in Združene države Amerike so še vedno na nasprotnih bregovih glede urejevanja kmetijskih subvencij v okviru Svetovne trgovinske organizacije
Washington - ZDA so vedno bolj naklonjene mednarodnemu boju proti podnebnim spremembam, je po srečanju z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Washingtonu ocenil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Opazil sem mnogo bolj odprto, zavzeto stališče glede nujnosti skupnih mednarodnih ukrepov proti temu problemu," je dejal. Tako kot glede okolja so ga pogovori v Beli hiši navdali z optimizmom tudi glede preboja v pogovorih o liberalizaciji svetovne trgovine.

ZDA še vedno ne sprejema kjotskega protokola

Po besedah Barrosa je Bush "dovzeten sogovornik" kar zadeva boj proti podnebnim spremembam, čeprav med Evropsko unijo in ZDA še vedno obstajajo razlike. "Seveda se zavedamo, da ZDA še vedno ne sprejemajo kjotskega protokola o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov," je dejal.

Barroso je namignil, da bo nov energetski načrt EU, ki naj bi ga Evropska komisija predstavila jutri, vključeval izpuste. "V Evropi smo prepričani, da je treba imeti jasne in obvezujoče cilje, kar zadeva izpuste," je dejal.

Ameriški predsednik v kratkem nastopu pred novinarji po srečanju z Barrosom podnebnih sprememb ni neposredno omenjal. Je pa izrazil upanje, da bosta "uporaba tehnologij in dobra politika pomagali, da razpršimo naše energetske vire in zagotovimo prihodnjim generacijam, da bo okolje na boljšem".

Premostitev razhajanj glede kmetijskih subvencij

Bush in Barroso sta se na srečanju v Washingtonu prav tako strinjala, da morajo ZDA in Evropa premostiti globoka razhajanja glede kmetijskih subvencij, ki ovirajo nadaljevanje pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO). "Sedaj je odločilni trenutek," je poudaril Barroso.

Evropski komisar za trgovino Peter Mandelson je bil zaradi tega zelo optimističen. "Obstaja novo upanje za pogajanja iz Dohe in na tem moramo sedaj graditi," je dejal.

Pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so se začela leta 2001 v Dohi, so zastala julija lani, med drugim zaradi vprašanja kmetijstva, kjer so EU in ZDA na različnih bregovih. EU od ZDA zahteva znižanje subvencij kmetom, Washington pa od Bruslja znižanje carin za kmetijske izdelke.

Bush in Barroso sta se pogovarjala še o številnih drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Strinjala sta se, da je dogajanje v sudanski pokrajini Darfur "tragedija, ki se ne sme nadaljevati", zato mora mednarodna skupnost odločno ukrepati. Glede razmer na Bližnjem vzhodu pa sta ponovila podporo rešitvi v obliki dveh držav, izraelske in palestinske.