Nasa z novim satelitom razsvetlila nebo

V enem dnevu bo obkrožil zemljo kar 12-krat.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.01
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.01
P. J.
P. J.
VANDENBERG – S kar petletno zamudo je Nasa danes v vesolje poslala satelit, ki bo testiral novo tehnologijo za nadzorovanje vremenskih napovedi in podnebnih sprememb.

Štiri naprave prvič v vesolju

Delta 2 je s satelitom poletela v vesolje zato, ker so zdajšnji sateliti v orbiti zastareli in potrebni menjave. Satelit, ki je danes poletel v vesolje, je velik kot avtobus, v njem pa je pet različnih tipov instrumentov, s katerimi bodo zbirali podatke. Štirje izmed njih bodo prvič preizkušeni v vesolju.

Informacije, ki jih bo zbiral satelit, bodo po besedah predstavnika Nase Andrewa Carsona pomagale, »da bomo bolje razumeli, kaj nam prinaša nov dan«.

Celo premoženje v nebo

Satelit bi moral v misijo že leta 2006, a so proizvajalci imeli težave pri razvijanju instrumentov, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov za petletno zamudo. V projekt je Nasa vložila kar 638 milijonov evrov, medtem ko sta NOAA (zvezna agencija za raziskovanje oceanov in atmosfere) in zračne sile vložile 482 milijonov. Satelit bo naslednjih pet let približno 12-krat na dan zaokrožil od enega do drugega pola Zemlje.