Našili ostanke indonezijskega letala

Pred obalo indonezijskega otoka Sulawesi je nek ribič našel razbitine potniškega letala boeing 737-400, ki je s 102 potnikoma in člani posadke izginilo pred 10 dnevi.

Objavljeno
11. januar 2007 10.37
Džakarta - Nek ribič je pred obalo indonezijskega otoka Sulawesi našel razbitine potniškega letala boeing 737-400, ki je s 102 potnikoma in člani posadke izginilo pred 10 dnevi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Kot so pojasnili, je ribič v sredo zvečer v morju v bližini kraja Pare-Pare v provinci Južni Sulawesi našel plavajoč dva metra dolg stabilizator letalskega repa. Lokalni radio pa je poročal, da je morje tam na obalo naplavilo tudi dele letalskih sedežev. V bližini je plavalo tudi truplo neke ženske, vendar je zdravnik, ki je opravil pregled ugotovil, da je bilo v vodi le pet dni in zato ne more biti potnica pogrešanega letala.

Letalo nizkocenovnega letalskega prevoznika Adam Air s 96 potniki in šestimi člani posadke je izginulo na poti z otoka Java na sever Sulawesija. V torek so oblasti sporočile, da naj bi letalo in nekaj preživelih našli v oddaljenem goratem območju na zahodu Sulawesija, vendar pa so se te navedbe izkazale za napačne, kar je sprožilo jezo med svojci potnikov. V petek pa so iskalno akcijo preusmerili na novo lokacijo.

V iskanje indonezijskega potniškega letala, ki je s 102 človekoma na krovu izginilo minuli ponedeljek, se je v sredo vključila tudi ladja ameriške mornarice. Ameriška ladja Mary Sears je opremljena z najmodernejšimi sonarji in napravami za analizo satelitskih posnetkov, z njo pa bodo raziskovali morsko dno ob zahodni obali Sulawesija.

Tam je namreč indonezijska mornarica v globini 1500 metrov v ponedeljek odkrila velike kose kovine, vendar pa s svojo opremo ni mogla ugotoviti, ali gre za razbitino pogrešanega boeinga 737. Iskanje se nadaljuje tudi na kopnem. Težavni teren na Sulawesiju, ki ga v veliki meri pokriva džungla, preiskuje na tisoče vojakov, policistov in prostovoljcev. Helikopterji in letala območje preiskujejo iz zraka.