Nasilje v Bagdadu ne počiva

Na glavni trgovski ulici v mešani šiitsko-sunitski četrti iraške prestolnice Bagdad je v eksploziji avtomobilske bombe bilo ubitih deset civilistov. Ameriška vojska pa je v prestolnici aretirala iranske predstavnike.

Objavljeno
25. december 2006 18.15
V eksploziji avtomobilske bombe je bilo ubitih deset civilistov
Bagdad - Na glavni trgovski ulici v mešani šiitsko-sunitski četrti iraške prestolnice Bagdad je danes razneslo avtomobilsko bombo. Pri tem je bilo ubitih deset civilistov, 15 ljudi pa je ranjenih.

Bombni napadi, streljanje in ugrabitve se v Bagdadu vrstijo vsakodnevno, saj nasilje v Iraku, ki ga pretresajo sektaški boji, kljub prizadevanjem vlade premiera Nurija al Malikija in tujih, predvsem ameriških in britanskih sil ne pojenja.

ZDA aretirale iranske predstavnike na obisku v Iraku


Medtem so ameriške sile danes v Bagdadu aretirale vrsto iranskih predstavnikov, ki naj bi nameravali sprožiti napade v Iraku. Iraški predsednik Džalal Talabani je proti dejanju Američanov že protestiral, je povedal njegov svetovalec Hiva Osman. Irance je v Irak povabil Talabani, obisk pa je bil namenjen skupnim iraško-iranskem prizadevanjem za izboljševanje varnosti, je še dodal Osman.

Zaenkrat se še ne ve, koliko iranskih predstavnikov je v rokah ameriške vojske. Po Osmanovih besedah naj bi šlo za za dve osebi, ameriški časnik New York Times pa navaja, da Američani zadržujejo še štiri Irance, potem ko naj bi izpustili dva predstavnika z diplomatskim statusom.

Američani so Irance aretirali "v nasprotju z mednarodnim pravom", to pa bo imelo "neprijetne posledice", je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini.

O statusu pridržanih z iraško vlado

ZDA so novico o aretaciji potrdile šele, ko je New York Times objavil navedbe višjih ameriških uslužbencev. "Trenutno se o statusu pridržanih oseb pogovarjamo z iraško vlado," je za časnik povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe.

Sicer ZDA že dlje časa obtožuje Iran, da v sosednjo državo vnaša nemir, vendar pa si oblasti v Bagdadu kljub temu še naprej prizadevajo za vzpostavitev tesnejših odnosov s Teheranom na področju varnosti.

Do tokratnih aretacij je prišlo v času, ko se odnosi med ZDA in Iranom znova zaostrujejo. Varnostni svet ZN je namreč v soboto sprejel resolucijo, ki uvaja sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.