Nasilje v Darfurju terjalo 60 življenj

Neznanci so v zahodnosudanski pokrajini Darfur v napadu na arabsko pleme Torjam ubili okoli 60 ljudi, 21 so jih ranili. Medtem je bil nad Dafurjem obstreljen helikopter mirovnih sil Afriške Unije.

Objavljeno
01. april 2007 17.51
Sudanski begunci v pokrajini Darfur
Kartum - Neznanci so v zahodnosudanski pokrajini Darfur v napadu na arabsko pleme Torjam ubili okoli 60 ljudi, 21 so jih ranili. Pripadniki plemena za napad obtožujejo provladno arabsko milico džandžavid, lokalni uradniki pa domnevajo, da je napad zagrešilo sosednje pleme Rzigat Aballa.

"V soboto smo pokopali 23 ljudi, 37 trupel pa je ostalo v mrtvašnici bolnišnice Nyala," je v pogovoru povedal poglavar napadenega arabskega plemena Mohamed Hemad Jalali.

Kdo je odgovoren za nasilje?

Odgovornost za napad so pripadniki plemena pripisali provladni arabski milici džandžavid, ki naj bi jo sudanske oblasti v zadnjih štirih letih pogosto uporabljale za preprečitev kakršnega koli upora v nemirni regiji. Lokalni uradniki pa domnevajo, da gre najverjetneje za medplemensko nasilje. Tamkajšnje oblasti so sicer februarja letos - po nizu medsebojnih spopadov - posredovale pri sklenitvi premirja med plemenoma Torjam in Rzigat Aballa.

Po podatkih ZN je bilo od leta 2003, ko je v pokrajini Darfur izbruhnilo nasilje med provladno arabsko milico džandžavid in etničnimi afriškimi uporniki, ubitih že okoli 200.000 ljudi, okoli 2,5 milijona ljudi pa je bilo razseljenih. Po nekaterih ocenah naj bi bil krvni davek še mnogo večji.

Medtem je bil nad pokrajino Darfur obstreljen tudi helikopter mirovnih sil Afrike Unije, ki je bil namenjen v Al Fašer. Obstreljevanje helikopterja ni terjalo žrtev. Predstavnik za stike z javnostmi pri mirovniških silah AU v Sudanu Nurredin Mezni je incident opisal kot celo resen in dejal, da identiteta storilcev še ni znana.