Nasilni protesti grških študentov

Več tednov trajajoči protesti grških študentov proti vladnim reformam visokega šolstva so se sprevrgli v nasilne obračune s tamkajšnjo policijo. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi.

Objavljeno
08. marec 2007 21.20
Nasilje je izbruhnilo pred tamkajšnjim parlamentom, ko se je več sto mladih s kapucami in čeladami ločilo od preostalih protestnikov in se soočilo s policijo
Atene - Več tednov trajajoči protesti grških študentov proti vladnim reformam visokega šolstva so se danes sprevrgli v nasilne obračune s tamkajšnjo policijo. Ker je več sto študentov v središču Aten začelo metati kamenje in zažigalne bombe ter zanetilo požar v bližini parlamenta, je policija za več ur zaprla središče Aten, študente razgnala s solzivcem, 40 prestopnikov pa aretirala. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi.

Do nasilja je prišlo ob koncu protestnega pohoda okoli 20.000 grških študentov, ki je bil sicer le eden izmed mnogih zborovanj od začetka protestov proti reformam v visokem šolstvu v začetku leta. Nasilje je izbruhnilo pred tamkajšnjim parlamentom, ko se je več sto mladih s kapucami in čeladami ločilo od preostalih protestnikov in se soočilo s policijo.

Poleg obmetavanja policistov z zažigalnimi bombami so vlomili tudi v nekaj trgovin, v dve banki pa so vrgli zažigalne bombe. Poleg tega so razbili tudi okna na tamkajšnjem parlamentu. Na kraj dogodka je prišlo tudi okoli tisoč policistov, nekateri od njih pa so bili med spopadi tudi poškodovani.

Proti uvedbi zasebnih univerz

Študentje, ki jih podpirajo grški sindikati, levičarske stranke in sindikat univerzitetnih profesorjev, zahtevajo umik vladnega zakona, ki s prihodnjim letom uvaja zasebne univerze, ki naj bi spodkopale javno visoko šolstvo. To je v skladu z ustavo brezplačno za vse grške državljane.

Do današnjega protesta grških študentov je prišlo po današnji potrditvi spornega zakona v grškem parlamentu. Organizatorji in večina sodelujočih so izbruh nasilja obsodili in poudarili, da bo študentsko gibanje zaradi omenjene skupine študentov izgubilo verodostojnost. Nadaljnje ukrepe ali proteste proti zakonu bodo študenti določili v petek.