Nasilni protesti terjali življenja

V nasilnih protestih, ki so izbruhnili konec prejšnjega tedna v prestolnici Gvineje je življenje izgubilo 64 ljudi. Opozicija, ki je organizirala proteste predsednika obtožuje samodrštva.

Objavljeno
15. februar 2007 11.14
Nemiri v prestolnici Gvineje so terjali življenja.
Conakry - V spopadih v Gvineji je bilo v zadnjih dneh - potem ko so v soboto izbruhnili nasilni protesti proti predsedniku države Lansani Conteju, zaradi katerih so oblasti nato v ponedeljek razglasile izredne razmere - ubitih že najmanj 64 ljudi, so v sredo sporočile lokalne organizacije za človekove pravice. Od sredine januarja, ko je Gvinejo prizadela prva splošna stavka, je bilo tako v državi ubitih že več kot sto ljudi.

Sindikalni voditelji v državi so zaradi nasilja s smrtnimi posledicami v sredo sicer pozvali k obnovitvi pogajanj z vlado, vendar pa vsaj zaenkrat ne popuščajo glede zahtev, da mora predsednik Conte odstopiti.

Opozicijski voditelji in sindikati Conteja - bolehnega voditelja, ki se je na oblast povzpel z vojaškim udarom pred več kot dvema desetletjema - obtožujejo, da je s tem, ko je na položaj premiera imenoval svojega političnega zaveznika, kršil dogovor o delitvi oblasti v državi.

Zaradi spopadov med protestniki in varnostnimi silami je Conte v ponedeljek zvečer razglasil izredne razmere. Hkrati s tem je uvedel policijsko uro in prepoved vseh javnih shodov.

Po podatkih predsednika conakryjske Lige za človekove pravice, Thierna Madjoua Sowa, je bilo od sredine januarja ubitih že najmanj 120 ljudi. Samo v torek in sredo naj bi v predmestju Conakryja zaradi strelnih ran umrlo 21 ljudi, še 43 pa je bilo ubitih izven prestolnice.

Nasilje se je začelo prejšnji mesec, potem ko je Conte na položaj premiera imenoval svojega tesnega zaveznika Eugenea Camaro, sicer člana kabineta od leta 1997. Mesto predsednika vlade je bilo prosto od aprila lani, ko je predsednik odstavil Dalein Diallo.

V dogovoru, ki naj bi končal dva tedna trajajočo splošno stavko v državi, je Conte pristal, da imenuje premiera, s katerim se bodo strinjale vse strani in ki ni član vlade. Sindikati sedaj trdijo, da jih je predsednik ignoriral, in zahtevajo njegov odstop.

Zaradi januarske vsedržavne stavke je gospodarstvo v Gvineji skoraj povsem zastalo, v nemirih, ki so jo spremljali, pa je bilo ubitih skoraj 60 ljudi. Opozicija Conteju sicer tudi očita, da je pustil, da državo preraste korupcija, medtem ko navadni ljudje živijo v revščini.