Naslednja tarča »genialne kampanje«: Josip Jelačić

Najboljši analitiki ne najdejo odgovora na vprašanje, ali v HDZ vedo, da je njihovo početje sprto z zdravo pametjo.

Objavljeno
08. november 2011 19.42
Posodobljeno
09. november 2011 07.00
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb

Zagreb - »Oba osumljena za vojne zločine, ban Jelačić in kralj Tomislav, sta pod nadzorom zaradi možnosti bega. Oba namreč sedita na sredstvu za beg.« Tako so notranjemu ministru Tomislavu Karamarku (HDZ) včeraj cinično prihiteli na pomoč aktivisti Družbene mreže državljanov.

Na spomenika dveh znanih Hrvatov so obesili transparente z napisom »Pod preiskavo ministra Kara(č)marka«, pri čemer dodelava ministrovega priimka opisuje del zadnjika. Čeprav bi se lahko zdele takšne akcije - na Hrvaškem se po razkritju korupcijskih škandalov HDZ kar vrstijo - tudi žaljive, pa uživajo podporo v javnosti, ki se je pred dnevi zgrozila zaradi zlorabe policije v volilne namene vladajoče stranke.

Poročali smo, da je HDZ uporabila zakrinkane in do zob oborožene specialce za aretacijo nekdanjega partizana, soustanovitelja HDZ in prvega notranjega ministra v samostojni Hrvaški, 91-letnega Josipa Boljkovca, češ da je poveljniško odgovoren za poboj več kakor 20 civilistov v letu 1945. Čeprav možnost, da je sokriv za očitana dejanja, seveda obstaja, pa je vsem na Hrvaškem jasno, da je šlo izključno za propagandno akcijo HDZ.

Sramotna operacija je zelo navdihnila aktiviste, ki so nemudoma prepoznali ministrovi »naslednji tarči genialne kampanje zoper vojne zločine« iz preteklosti - Jelačića in Tomislava. Ponorčevali so se tudi iz uporabe specialcev in dodali, da je policija v pripravljenosti, saj imata osumljena v rokah hladno orožje.

Vse za radikalne volivce

Za tiste, ki jim aktivistični pristop ni tako blizu, pa je početje HDZ očitno znamenje razsula, predvsem pa nemoči v vladajoči stranki, ki ji grozi hud volilni poraz. Vendar tudi najboljši analitiki ne najdejo odgovora na vprašanje, ali v HDZ vedo, da je njihovo početje sprto z zdravo pametjo, saj so časi, ko je javnost še nasedala takim predstavam, minili.
Takšne operacije so namreč le »dodajanje streliva« aktivističnim skupinam, ki se bojujejo zoper HDZ in ki dajejo precej pomemben tempo predvolilni kampanji, hkrati pa najbolj nazorno razkrivajo škandale vladajoče stranke. Primer Boljkovac je ob tem glavni dokaz za najnovejšo predvolilno strategijo HDZ, ki je vendarle ugotovila, da je hud poraz neizogiben. Strategija gre v dve smeri: pridobivanje vsaj še kakega odstotka več volilnih glasov in sočasen boj za oblast v stranki. Spektakularna aretacija Boljkovca je namreč izključno namenjena skrajno desno in proustaško opredeljenim državljanom, ki bi lahko podprli HDZ (ki so se je sicer že odrekli) in odpiranju ideoloških tem v predvolilni kampanji, ki bi lahko prinesle še kak glas.

Deloma je namenjena tudi radikalnemu delu hrvaške RKC, izrazito nenaklonjenemu ustavni opredelitvi, da je Hrvaška, med drugim, nastala na antifašističnih temeljih. Najvidnejši predstavniki Cerkve namreč ne napadajo opozicijske koalicije Kukuriku, menda pa bodo naložili duhovščini, naj s prižnic ne agitira za HDZ. Čeprav tega nasveta na lokalni ravni večinoma ne bodo spoštovali, je HDZ zaskrbel blagi preobrat v cerkvenih vrstah, kjer ne podpirajo poskusov strašenja državljanov z vrnitvijo komunizma.

Cerkvi »Titovo« premoženje?

Tako se je ta teden, seveda povsem po naključju, sestal vladni in cerkveni vrh. Premierka Jadranka Kosor je, čeprav opravlja le še tekoče posle, izjemno hitro rešila dolgoletno težavo: s Cerkvijo se je dogovorila za nadomestilo za odvzeto premoženje, ki ga ni mogoče vrniti v naravi. »HDZ kupuje podporo RKC. Če se to zgodi pred volitvami, gre za klasično politično korupcijo,« je prepričan nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Ivica Maštruko, ki je opozoril tudi na moralno držo škofov, ki so sprejeli »koruptivno ponudbo«, in to v času krize, s čimer so pripravljeni vzeti »denar in sredstva državljanov«. Poleg denarja med državnimi nepremičninami, ki bi jih lahko dobila Cerkev, največkrat omenjajo politično šolo in spominski dom v Kumrovcu.

Drugi del bitke pa poteka v HDZ, daleč od javnosti. Tukajšnji mediji že tedne špekulirajo o usodi Kosorjeve, če ji ne bo uspelo zbrati dovolj velikega števila poslancev, kar bi ji omogočilo vsaj časten poraz. Če bo ta hud, se omenja trojica ministrov, ki bi jo lahko izrinila: Tomislav Karamarko, Darko Milinović ali Gordan Jandroković. Kaj se zares dogaja v HDZ in kako močna je Kosorjeva, je težko ugotoviti, zagotovo pa bo njena usoda v celoti odvisna od preštetih glasov na volitvah.

Hrvaška v plakatih

Čeprav se bo predvolilna kampanja uradno začela šele v drugi polovici novembra, je Hrvaška že polepljena s plakati. Največ pozornosti so seveda zbudili hadezejevski, ki so tarča številnih posmehljivih predelav, tudi tokrat pa so se oglasili aktivisti še ene neformalne organizacije, Državljanske akcije, ki je v preteklih tednih funkcionarje HDZ s kažipoti usmerjala v zapor Remetinec. Tokrat so pred sedež HDZ postavili transparent z napisom: »Kje znova kradete, da imate denar za nove plakate?«. Ni pa tarča le HDZ, ampak tudi mlačni predsednik SDP Zoran Milanović. Deležen je kritik, da ne ponujajo konkretnih odgovorov na jasna vprašanja, predvsem tista, kakšni in kako ostri bodo rezi prihodnje vlade, saj je jasno, da brez njih ne bo okrevanja in urejanja države. Milanović včeraj: »Bolečih rezov ni. To je vsiljeno.« Nima le HDZ zgrešene kampanje.