Nato krepi misijo na Kosovu

Zveza Nato je pred srbskimi parlamentarnimi volitvami okrepila svojo misijo na Kosovu, saj bi zavlačevanje z reševanjem kosovskega vprašanja lahko zaostrilo napetosti.

Objavljeno
18. januar 2007 11.07
16-letni Dashnim Hajrullahu je bil ubit vmed nezakonitim prečkanjem meje med SČG in Makedonijo
Bruselj - Zveza Nato je pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Srbiji potekale to nedeljo, okrepila svojo misijo na Kosovu. Kot je povedal tiskovni predstavnik zavezništva James Appathuai, "je raven sil že malo višja, kot je bila". Poleg tega so sile v višji pripravljenosti, tako da se je čas za njihov premik ali vpoklic dodatnih sil skrajšal.

Kot je še zatrdil Appathuai, 17.000-članska misija Nato na Kosovu (KFOR) pozorno spremlja prihajajoče volitve in reševanje vprašanja prihodnjega statusa Kosova in je "popolnoma pripravljena", zato ne bo "nobenih presenečenj".

Zavlačevanje lahko zaostri napetosti na terenu

Posebni odposlanec ZN za pogajanja o Kosovu Martti Ahtisaari naj bi svoj predlog prihodnjega statusa te formalno gledano srbske pokrajine, v kateri pa albanska večina vse bolj glasno zahteva neodvisnost, t.i. kontaktni skupini za Kosovo predstavil enkrat po nedeljskih volitvah, predvidoma 26. januarja.

Generalni sekretar Nato Jaap de Hoop Scheffer je medtem na sedežu zavezništva v Bruslju izrazil upanje, da bo Ahtisaari svoj predlog rešitve kosovskega vprašanja predstavil čim prej. "Če se bo ta proces še naprej zavlačeval, obstaja nevarnost zaostrovanja napetosti na terenu," je poudaril. Obenem je zatrdil, da KFOR nikakor ne razmišlja o zmanjšanju svojih enot na Kosovu.

Solana: Kompromis o Kosovu še vedno mogoč

Kompromis med Beogradom in Prištino glede prihodnjega statusa Kosova je še vedno mogoč, je v sredo v Bruslju po srečanju z nemškim obrambnim ministrom Franzem Josefom Jungom dejal visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. "Iskreno upam, da bo dosežen dogovor, da bo le prišlo do kompromisa med Beogradom in Prištino," je dejal Solana.


Pozorni na območje Zahodnega Balkana

Solana in Jung sta se na srečanju pogovarjala o glavnih nalogah Nemčije, ki v prvi polovici letošnjega leta predseduje EU, na področju zunanje in varnostne politike povezave. Po besedah nemškega obrambnega ministra bo pozornost Nemčije v prvi vrsti usmerjena na območje Zahodnega Balkana, ki ga letos čaka veliko izzivov. Poleg ohranjanja stabilnosti v Bosni in Hercegovini ima EU ključno vlogo tudi pri določanju prihodnjega statusa Kosova, je pojasnil Jung.