Nato lani v Afganistanu ubil preveč civilistov

Zveza Nato priznava,da je bilo v preteklem letu v spopadih ubitih preveč civilistov. Zveza si bo prizadevala, da se to letos ne bi ponovilo.

Objavljeno
03. januar 2007 14.50
Britanci imajo v Afganistanu takoj za ZDA največ vojakov
Kabul - Zveza NATO je danes priznala, da je bilo število civilistov v Afganistanu, ki so jih v letu 2006 ubile sile zveze NATO, previsoko. Vendar pa ob tem v zavezništvu dodajajo, da zveza NATO deluje v smeri, da bi v letošnjem letu to spremenili.

"Edina stvar, ki smo jo naredili narobe in jo poskušamo močno popraviti (v letu 2007) je pobijanje nedolžnih civilistov," je dejal glavni tiskovni predstavnik sil ISAF Richard Nugee. Ob tem je dodal, da zveza NATO že več tednov preverja ukrepe za znižanje števila civilnih žrtev.

Nugee je ob tem opozoril, da so sile zveze NATO kljub temu ubile mnogo manj civilistov kot talibani, ki so lani izvedli rekordno število samomorilskih napadov in napadov z ob cesti podtaknjenimi bombami. "Pri tem sploh ni primerjave. Talibani pobijajo veliko svojih ljudi in ne kažejo usmiljenja do nikogar," je dejal.

Po podatkih zveze NATO so afganistanski skrajneži lani izvedli 117 samomorilskih napadov, kar je okoli šestkrat več kot leto pred tem, pri tem pa ubili 206 afganistanskih civilistov, 54 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in 18 vojakov sil ISAF. Zveza NATO pa naj bi v zračnih napadih in streljanju iz vojaških konvojev ubila več deset civilistov.

Medtem so iz afganistanskega notranjega ministrstva danes sporočili, da so afganistanske varnostne sile in sile ISAF na jugu ubile 17 upornikov, vključno z dvema talibanskima poveljnikoma. Operacijo so izvedli v južni pokrajini Helmand, kjer je nameščenih okoli 4500 britanskih vojakov.