Nato nad civiliste v Afganistanu

V zračnem napadu Nata je v Afganistanu ponoči življenje izgubilo vsaj pet civilistov, med njimi tudi trije otroci.

Objavljeno
05. oktober 2013 12.21
AFGHANISTAN-UNREST-NATO-CIVILIANS-ATTACK
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Kabul - V zračnem napadu Natovih sil v vzhodnem delu Afganistana je ponoči življenje izgubilo vsaj pet civilistov, med njimi tudi trije otroci, so sporočile tamkajšnje oblasti. Nato je napad potrdil, ni pa potrdil morebitnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ponoči je pet civilistov z zračnimi puškami, starih od 12 do 20 let, želelo na lov na ptice okoli osem kilometrov od središča mesta Džalalabad. Tuje zračne sile so jih napadle in ubile,« je za AFP dejal tiskovni predstavnik policije v provinci Nangarhar, Hazrat Husain Mašrekival. Incident je potrdil tudi tiskovni predstavnik omenjene province Amad Zia Abdulzai.

»Trije ubiti civilisti so bili šolarji, dva sta bila brata,« pa je za AFP dejal tiskovni predstavnik oddelka za izobraževanje v Nangarharju Mohamad Atif Šinvari.

Civilne žrtve Natovih operacij v Afganistanu so že dolgo časa kamen spotike med tamkajšnjo vlado in Natovimi silami. Prejšnji mesec je prav tako v zračnem napadu Nata v sosednji provinci Kunar življenje izgubilo 16 civilistov, med njimi tudi ženske in otroci. Nato sicer trdi, da napad ni terjal civilnih žrtev.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v Afganistanu v prvi polovici letošnjega leta ubitih več kot 1000 civilistov, dodatnih 2000 ljudi pa je bilo ranjenih, kar je 23-odstoten porast v primerjavi z letom prej, navaja AFP.