Nato podprl Ahtisaarijev predlog

Zveza Nato je presegla razlike med članicami in sedaj soglasno podpira predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija

Objavljeno
27. marec 2007 22.48
Vojak Nata se sanka v Brezovici, v jugovzhodnem Kosovu
Bruselj - Zveza Nato je presegla razlike med članicami in sedaj soglasno podpira predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija

Scheffer: Kosovo bo dobilo neodvisnost

Po tem predlogu bo Kosovo dobilo neodvisnost, je povedal generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer v Bruslju. Kot je dejal po sestanku Severnoatlantskega sveta, se namreč "vse članice strinjajo, da je prihodnji status Kosova temeljen za evropsko varnost".

Burns: ZDA ne bodo pristale na bistvene spremembe Ahtisaarijevega predloga

Pomočnik ameriške državne sekretarke Nicholas Burns je poudaril, da ZDA ne bodo pristale na "bistvene spremembe Ahtisaarijevega predloga," ki mora biti po njegovih besedah podlaga prizadevanj, "ki bodo vodila do neodvisnega Kosova".

Ahtisaarijev predlog so v ponedeljek prejele članice Varnostnega sveta ZN, v uvodnem poročilu k predlogu, ki so ju ob tem tudi prvič objavili, pa je Ahtisaari izpostavil, da je "edina trajna rešitev za Kosovo neodvisnost, ki bi jo v začetnem obdobju nadzirala mednarodna skupnost".

Natova previdnost glede statusa Kosova

Nato je doslej izpostavljal podporo "procesu" ZN pri iskanju rešitve za status Kosova, ne pa tudi sami vsebini predloga. Previdnost je bila odraz zaskrbljenosti nekaterih članic - Španije in Grčije - v primeru polne neodvisnosti Kosova. De Hoop Scheffer pa je danes dejal, da znotraj zavezništva ni več razlik.

Po podatkih diplomatov ZN naj bi VS ZN prvo vsebinsko razpravo o predlogu opravil 3. aprila. De Hoop Scheffer je danes izrazil upanje, da bo VS ZN uspel rešiti vprašanje v nekaj mesecih. "Ni potrebe po hitenju v VS ZN, na drugi strani pa tudi ne bi smelo biti nepotrebnih zavlačevanj," je dodal.

Rusija grozi z vetom, če ne bodo upoštevani interesi Srbije

Končna odločitev bo na VS ZN, njena stalna članica Rusija pa je že dala vedeti, da bi lahko uporabila pravico do veta, če ne bodo upoštevani interesi Srbije, ki predlogu nasprotuje. Zahodne diplomate skrbi, da bi to lahko privedlo do enostranske razglasitve neodvisnosti s strani kosovskih Albancev, kar bi lahko sprožilo regionalno krizo.

De Hoop Scheffer je danes obe strani posvaril pred zatekanjem k nasilju in poudaril, da se je 16.000 pripadnikov mirovnih sil NATO na Kosovu pripravljeno soočiti s kakršnimikoli nemiri. Ob tem je še poudaril, da bo kljub zavračanju Ahtisaarijevega predloga, zavezništvo še naprej ohranilo tesne vezi s Srbijo in jih ne namerava prekiniti ali zmanjšati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.