Nato zaključuje operacijo v Libiji

Zveza Nato bo danes uradno zaključila operacijo Združeni zaščitnik.

Objavljeno
31. oktober 2011 07.42
Posodobljeno
31. oktober 2011 07.50
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov namreč določa, da se mandat za mednarodno posredovanje v Libiji zaključi danes ob 23.59 po libijskem času, piše Slovenska tiskovna agencija. To med drugim pomeni, da bo Libija s prvim novembrom znova imela nadzor nad svojim zračnim prostorom in vsemi vojaškimi operacijami.

Natova operacija se je začela 31. marca, njen namen pa je bilo zagotoviti območje prepovedi letenja nad Libijo in pred napadi sil libijskega samodržca Moamerja Gadafija zaščititi civiliste. V operaciji je sodelovalo 18 držav zavezništva, zračne napade pa so izvajala letala osmih držav članic − ZDA, Velike Britanije, Francije, Kanade, Belgije, Italije, Danske in Norveške.

Zavezniška letala so v sedmih mesecih opravila več kot 26.000 poletov in napadla skoraj 6000 ciljev, od katerih je bilo 1600 vojaških objektov, bunkerjev in baz, 1270 skladišč orožja, 690 protiletalskih sistemov, 600 tankov in oklepnikov ter 405 topov in raketometov.

Levji delež stroškov za operacijo so prispevale ZDA z 1,1 milijarde dolarjev, Velika Britanija je prispevala okoli 480 milijonov dolarjev, Francija pa okoli 420 milijonov dolarjev, piše STA. Medtem ko več držav, med njimi stalni članici VS ZN Rusija in Kitajska, Natu očita, da je s svojimi napadi v Libiji presegel mandat VS ZN, v zavezništvu to zavračajo in operacijo Združeni zaveznik ocenjujejo kot eno najuspešnejših doslej.

V četrtek soglasno sprejeta resolucija VS ZN o koncu mandata za mednarodno posredovanje v Libiji je sicer sledila dokončni zmagi sil prehodnega nacionalnega sveta v Libiji. Te so namreč pred dobrim tednom po dolgotrajnih bojih uspele zavzeti mesto Sirta, še zadnjo utrdbo Gadafiju zvestih sil, pri čemer je bil ubit tudi sam Gadafi. Pri ujetju samodržca je bila sicer še enkrat pomembna pomoč Nata, saj so zavezniška letala napadla konvoj, s katerim je skušal zbežati.